Najzdrowsze owoce: te 5 produktów musisz włączyć do swojej diety! [OPINIA DIETETYKA]


20.03.2024
Marianna Bachanek
0
ostatnia aktualizacja: 21.03.2024

Spis treści

  1. Top 5 najzdrowszych owoców
  2. Jakie owoce są najzdrowsze?: Wnioski

Owoce, tuż obok warzyw, powinny stanowić fundament naszej codziennej diety. Obdarzają nas bogactwem smaków i dostarczają niezbędnych składników odżywczych, takich jak witaminy i sole mineralne. Owoce są też często niskokaloryczne i bogate w wodę, co sprawia, że są doskonałym wyborem dla osób dbających o sylwetkę.

Jakie owoce są najzdrowsze? Spośród tej szerokiej gamy produktów można wyróżnić pięciu liderów. Włączenie ich do jadłospisu może szczególnie korzystnie wpłynąć na nasz organizm. Które owoce mają najlepszy wpływ na zdrowie?

Top 5 najzdrowszych owoców

Przed kilkoma laty, Centers for Disease Control and Prevention, kluczowa instytucja rządowa w Stanach Zjednoczonych, poświęcona promowaniu zdrowia publicznego, wydała ranking najzdrowszych warzyw i owoców, uwzględniający ich wartość odżywczą. To wyjątkowe opracowanie jest efektem skrupulatnych badań naukowych oraz analizy danych dotyczących składników odżywczych, antyoksydantów oraz innych właściwości żywności. Jego głównym celem było ułatwienie konsumentom podejmowania świadomych decyzji zakupowych i wspieranie dążenia do zdrowego stylu życia.

Ku ogólnemu zdziwieniu, na owocowym podium znalazły się: cytryny, truskawki i pomarańcze. Tuż po nich wyróżniono również jeżyny oraz grejpfruty. Odkryjmy, co sprawia, że akurat te owoce zasłużyły sobie na tak wysokie pozycje w tym prestiżowym rankingu.

Sprawdź ranking najzdrowszych warzyw!

Cytryny

Cytryna jest znana ze swojego orzeźwiającego, kwaśnego smaku, który nadaje wyjątkowego charakteru każdemu daniu. Rzadko jest spożywana jako samodzielna przekąska. Często stanowi natomiast doskonały dodatek do napojów i potraw (zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych).

Cytryna jest przede wszystkim symbolem obfitości witaminy C, będącej silnym antyoksydantem, który wpływa na odporność, kondycję skóry oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Dodatkowo, witamina C ułatwia wchłanianie żelaza, co przyczynia się do ochrony organizmu przed anemią.

Oprócz witaminy C, w cytrynie znajdują się także inne przeciwutleniacze, takie jak hesperydyna, wzmacniająca naczynia krwionośne i zapobiegająca miażdżycy, oraz diosmina, która zmniejsza napięcie naczyń krwionośnych i obniża stan zapalny w organizmie. Dodatkowo, obecność błonnika pokarmowego (głównie w postaci pektyny) korzystnie wpływa na układ krążenia poprzez obniżanie stężenia cholesterolu i regulację poziomu cukru we krwi.

Picie soku z cytryny może zmniejszać ryzyko tworzenia się kamieni nerkowych, łagodzić objawy zgagi i refluksu, a także ograniczać uszkodzenia wątroby wywołane alkoholem.

Najpopularniejszym sposobem spożycia cytryny jest dodawanie jej soku do wody. Wiele osób uważa, że szklanka ciepłego napoju z cytryną na czczo może pomóc w procesie utraty masy ciała. Niestety, musimy Was zmartwić – mimo, że picie wody od rana jest zdrowym nawykiem, nie ma nic wspólnego z odchudzaniem, a jedynym skutecznym sposobem jest wprowadzenie deficytu energetycznego.

Sprawdź nasze kody rabatowe i zamów świeże cytryny z dostawą do domu taniej!

Truskawki

Truskawki są niekwestionowanymi ulubieńcami Polaków. Ich soczysty smak i intensywny aromat sprawiają, że są chętnie spożywane na surowo, a także wykorzystywane do przygotowywania koktajli, musów i rozmaitych deserów. Nic dziwnego, że gdy nadchodzi czerwiec, truskawki można znaleźć na każdym rogu. Oprócz ich wyjątkowego smaku i aromatu wyróżniają się też bogatą gamą wartości odżywczych. 

Podobnie jak w przypadku cytryny, truskawki są pełne witaminy C i innych antyoksydantów. Badania naukowe wykazują, że regularne spożywanie tych owoców może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory, a także powstawania przerzutów. Udowodniono również, że przy regularnym spożyciu, truskawki znacząco obniżają poziom białka C-reaktywnego, które uznawane jest za wskaźnik stanu zapalnego w organizmie. Co więcej, substancje z grupy estrów malonianowych, obecne w truskawkach, przeciwdziałają tworzeniu się zakrzepów, które stanowią główną przyczynę udarów mózgu. Niektóre doniesienia sugerują również, że potas, witamina C i flawonoidy zawarte w tych niezwykłych owocach poprawiają funkcjonowanie mózgu, opóźniają jego starzenie się i korzystnie wpływają na funkcje poznawcze. Owoce te dobrze działają także na zdrowie oczu. Chronią je przed wieloma zmianami chorobowymi, takimi jak nadmierna suchość gałki ocznej czy zwyrodnienia plamki żółtej. 

Mamy też świetną wiadomość dla wszystkich dbających o wygląd. Truskawki zawierają kwasy, między innymi salicylowy, glikolowy, mlekowy, migdałowy oraz elagowy, które wykorzystywane są w kosmetologii do produkcji kremów i maseczek łagodzących objawy trądziku i usuwających martwy naskórek, ale też korzystnie wpływających na elastyczność skóry. Dzięki tym naturalnym składnikom truskawki mogą pomóc w utrzymaniu skóry w dobrej kondycji, dodając jej zdrowego blasku i sprężystości. Dodatkowo, zawarta w truskawkach witamina C pomaga w produkcji kolagenu, co przyczynia się do redukcji zmarszczek i opóźnienia procesu starzenia się skóry. Dlatego regularne spożywanie truskawek to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale także dla skóry, która może odzyskać swój młodzieńczy wygląd i witalność.

Jeśli chodzi o odchudzanie, truskawki na diecie to świetny wybór! Są niskokaloryczne, mają niski indeks glikemiczny i dość dużą ilość błonnika, dzięki czemu nie powodują nagłego wyrzutu cukru i obniżają apetyt. Ich regularne spożywanie stymuluje też uwalnianie hormonów takich jak adiponektyna czy leptyna, które wpływają na poprawę tempa przemiany materii, ale też na “spalanie” tkanki tłuszczowej. 

Podsumowując – nic, tylko korzystać!

Zobacz gazetkę Lidla. Co aktualnie kupisz taniej?

Pomarańcze

Pomarańcze to soczyste owoce o charakterystycznej pomarańczowej skórce i słodko-kwaśnym smaku. Są znane z wyjątkowego smaki i licznych korzyści dla zdrowia!

Jedna pomarańcza dostarcza prawie 150% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Obok niej znajdziemy także spore ilości kwasu foliowego, witamin z grupy B, potasu, wapnia, antyoksydantów (karotenoidów i hesperydyny) oraz błonnika – 1 sztuka zawiera aż 5 gramów, czyli tyle, ile znajduje się chociażby w woreczku kaszy gryczanej. 

Dzięki zawartości kwasu foliowego, witaminy B6 i błonnika, pomarańcze są polecane kobietom w ciąży. Mają korzystny wpływ na rozwój układu nerwowego płodu i zmniejszają nudności. Ponadto, badania wykazują ich działanie antynowotworowe oraz zdolność do zmniejszania ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Regularne spożywanie pomarańczy korzystnie wpływa na poziomy cukru we krwi i wrażliwość tkanek na insulinę. Zmniejsza tym samym ryzyko insulinooporności i cukrzycy typu 2. Należy jednak pamiętać, że sok z pomarańczy zawiera mniej błonnika i ma wyższy indeks glikemiczny, co może wpływać niekorzystnie na osoby z problemami z gospodarką węglowodanową.

Podobnie jak cytryny, pomarańcze ułatwiają wchłanianie żelaza, dlatego warto je regularnie spożywać, szczególnie w przypadku osób z jego niedoborem, np. cierpiących na anemię. Dodatkowo, spożywanie pomarańczy w okresie zimowym może wzmocnić odporność organizmu i skrócić czasu trwania przeziębienia.

Jakie są najlepsze aplikacje q-commerce? Zobacz ranking

Jeżyny

Jeżyny to prawdziwe skarby natury, które cieszą się ogromną popularnością ze względu na swój wyjątkowy smak i bogactwo wartości odżywczych.

Sezon na te owoce przypada latem, kiedy to można znaleźć je w pełni dojrzałe na sklepowych półkach, u lokalnych rolników, ale też na gałązkach dzikich krzewów. Jednak to, co sprawia, że są one wyjątkowe, to przede wszystkim zawartość składników odżywczych, która sprawia, że są prawdziwą bombą zdrowotną.

Jeżyny zawierają wiele witamin i składników mineralnych. Szczególnie wyróżnia je wysoka zawartość witaminy K, witaminy C oraz manganu. Oprócz tego nie brakuje w nich również kwasów organicznych (takich jak cytrynowy, jabłkowy, winowy) oraz polifenoli będących bardzo silnymi przeciwutleniaczami. Warto również podkreślić, że jeżyny są bardzo niskokaloryczne, a także mają niski indeks glikemiczny. 

Pośród wielu niezwykłych właściwości, które cechują te owoce, szczególnie godne uwagi jest ich działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które znalazło zastosowanie przede wszystkim w stomatologii. Wykazano, że ekstrakt z jeżyn może skutecznie zapobiegać chorobom dziąseł oraz próchnicy. Ponadto, dzięki obecności witaminy K i manganu, mają one korzystny wpływ na procesy krzepnięcia krwi. Wysoka zawartość witaminy C dodatkowo wspiera zdrowie układu kostnego poprzez zwiększenie gęstości mineralnej kości, co skutecznie zapobiega osteoporozie.

Nie można również pominąć ich genialnego wpływu na pracę mózgu. Zawarte w nich (ale też w innych owocach jagodowych) antyoksydanty poprawiają pracę tego narządu, spowalniają procesy utraty pamięci związane z wiekiem, a także znacząco wspierają funkcje poznawcze i motoryczne organizmu. 

Grejpfruty

Grejpfruty to niezwykle soczyste owoce o charakterystycznym, orzeźwiającym smaku, które zdobywają serca smakoszy na całym świecie. Są pełne witaminy C, której działanie wzmacnia nasz układ odpornościowy i dba o zdrowie skóry oraz witaminy A, mającej pozytywny wpływ między innymi na nasz wzrok. Dodatkowo, grejpfruty są źródłem potasu, który nie tylko reguluje ciśnienie krwi, ale także wspiera działanie naszych mięśni i układu nerwowego.

Badania sugerują, że regularne spożywanie grejpfrutów może korzystnie wpływać na zdrowie sercowo-naczyniowe poprzez obniżanie poziomu cholesterolu i regulowanie ciśnienia tętniczego. Dzięki zawartym antyoksydantom, grejpfruty wspomagają walkę z wolnymi rodnikami, dzięki czemu mogą zapobiegać wielu chorobom, w tym także oaz nowotworom.

Nie bez znaczenia jest także bogactwo błonnika w grejpfrutach, który wspomaga pracę jelit i wspiera utrzymanie zdrowej masy ciała poprzez stymulowanie uczucie sytości. Istnieją również sugestie, że spożywanie grejpfrutów może wspomóc proces odchudzania poprzez redukcję apetytu i przyspieszenie metabolizmu.

Warto jednak pamiętać, że grejpfruty mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, na przykład z doustną antykoncepcją hormonalną. Przed wprowadzeniem ich do diety warto skonsultować się z lekarzem, zwłaszcza jeśli przyjmujemy jakiekolwiek leki na receptę. Ponadto, nadmierna konsumpcja grejpfrutów może prowadzić do problemów żołądkowych. Żeby cieszyć się korzyściami zdrowotnymi tych owoców bez ryzyka dla zdrowia – warto zachować umiar.

Skorzystaj z rabatów do aplikacji zakupowych i oszczędzaj!

Jakie owoce są najzdrowsze?: Wnioski

Do diety warto przede wszystkim włączać owoce cytrusowe oraz jagodowe. Nie oznacza to jednak, że pozostałe grupy są bezwartościowe, wręcz przeciwnie! Im większa różnorodność owocowa pojawi się w naszym jadłospisie, tym więcej korzyści zdrowotnych uda nam się osiągnąć. Zdecydowanie warto eksperymentować i korzystać z pyszności, jakimi obdarzyła nas natura.

Marianna Bachanek
Jako dietetyczka i psychodietetyczka łączy pasję do zdrowego odżywiania z głębszym zrozumieniem psychologii żywienia. Prywatnie wegetarianka, miłośniczka psów oraz entuzjastka tańca i treningu siłowego. Dla TopSpozywcze.pl odkrywa najnowsze trendy i badania z dziedziny zdrowego odżywiania, inspirując do podejmowania świadomych wyborów żywieniowych.

Komentarze użytkowników

(0)