Kiedy mięso hodowane komórkowo w Polsce? Komentarz ekspercki firmy LabFarm [OPINIE]


03.10.2023
Julia Walczak
1
ostatnia aktualizacja: 03.10.2023

Spis treści

  1. Wzrost popularności zamienników mięsa
  2. Kiedy mięso hodowane komórkowo w Polsce?
  3. O LabFarm

Niemiecka firma The Cultivated B jako pierwsza w Europie złożyła wniosek o uzyskanie pozwolenia na sprzedaż mięsa hodowanego komórkowo. O komentarz w tej sprawie poprosiliśmy LabFarm – pierwszą polską firmę pracującą nad stworzeniem „czystego mięsa”.

„Nie ukrywam, że było dla nas zaskoczeniem, że pierwszy wniosek o dopuszczenie mięsa hodowanego komórkowo, który trafił do EFSA złożyła firma znana do tej pory z produkcji bioreaktorów, czyli naczyń hodowlanych wykorzystywanych w hodowli laboratoryjnej. Jednak z informacji udostępnionych przez The Cultivated B jasno wynika, że firma ma daleko idące plany produkcji mięsa komórkowego na skalę przemysłową. Z naszej perspektywy, to jest o tyle dobra wiadomość, że na kontynencie, na którym przecież produkcja mięsa komórkowego miała swój początek rozpoczął się nowy etap w komercjalizacji produktów wykonanych z czystego mięsa.” – komentuje LabFarm

Sprawdź co na ten temat powiedzieli polscy producenci zamienników roślinnych

Wzrost popularności zamienników mięsa

Firma wskazuje, że popularność zamienników konwencjonalnego mięsa rośnie i będzie rosnąć nadal. Konsumenci są coraz bardziej świadomi tego jaki wpływ ich wybory żywieniowe mają na klimat i komfort życia zwierząt.

„Według raportu AT Kearney How Will Cultured Meat and Meat Alternatives Disrupt the Agricultural and Food Industry w roku 2040 udział mięsa konwencjonalnego w rynku spadnie do 40%, mięso hodowane komórkowo będzie stanowić 35%, a pozostałe 25% zostanie zagospodarowane przez roślinne alternatywy mięsa. Taka prognoza potwierdza, że powstanie LabFarm, to dobrze obrany kierunek w stronę produkcji jedzenia przyszłości.”

Kiedy mięso hodowane komórkowo w Polsce?

Kiedy możemy spodziewać się tego, że mięso z laboratorium zawita w Polsce? Trudno to przewidzieć z dużą dokładnością. Jednak prace nad jego produkcją już trwają.

„Czy mięso hodowane komórkowo pojawi się niedługo w Polsce w dużej mierze zależy od regulacji prawnych w obszarze wprowadzanie na rynek kategorii „novel food”, czyli nowej żywności. W mojej opinii potrwa to 3-4 lata i do tego czasu chcemy być gotowi od strony produkcyjnej.” – komentuje firma.

Prace w laboratorium LabFarm

W laboratorium LabFarm od grudnia 2022 trwają prace nad produkcją mięsa hodowanego komórkowo. To pierwsza firma w Polsce, która podjęła się zadania wyprodukowania „czystego mięsa” – bez cierpienia zwierząt i z jak najmniejszymi skutkami dla klimatu.

Sprawdź też ofertę sklepów ekologicznych

Praca w laboratorium LabFarm, fot. LinkedIn

„Zespół naukowców aktualnie opracowuje standardy hodowli w bioreaktorach, które potem posłużą w produkcji na skalę przemysłową. To bardzo ekscytujący etap, ale też czasochłonny. Zakładamy, że faza rozwojowa-badawcza potrwa 2 lata. W planach mamy uruchomienie linii pilotażowej w 2025 roku” – mówi LabFarm.

Vege Strefa Lidla. Co w niej znajdziesz?

O LabFarm

LabFarm Sp z o.o. to pierwsza w Polsce spółka, która podjęła się produkcji mięsa komórkowego. Prezesem Zarządu i założycielem jest Jarosław Krzyżanowski, twórca KPS Food. W warszawskim laboratorium od 2022 roku trwają prace nad wyhodowaniem komórek do produkcji mięsa drobiowego. Docelowo spółka produkować będzie także inne rodzaje mięsa.

Julia Walczak
Redaktorka i copywriterka. Pasjonatka kuchni wegetariańskiej i ekologii. Dla TopSpozywcze.pl goni za najświeższymi newsami z branży. Uwielbia pisać o zdrowym żywieniu, nowych technologiach i zrównoważonym rozwoju.

Komentarze użytkowników

(1)

Martyna

Oby jak najpóźniej ten wynalazek. Nie wierzę że to będzie zdrowe