Roślinny Lidl: jakie produkty znajdziemy w Vege Strefie?


21.07.2023
Julia Walczak
1
ostatnia aktualizacja: 21.07.2023

Spis treści

  1. Roślinne zamienniki nabiału i mięsa w Lidlu
  2. Zamienniki mięsa Lidl – roślinna alternatywa
  3. Dlaczego wybieramy roślinne odpowiedniki?
  4. Roślinne zamienniki obok mięsa na półce sklepowej

Wegańskie i wegetariańskie zamienniki mięsa i innych produktów odzwierzęcych stają się coraz bardziej popularne. Rośnie świadomość konsumentów związana z wpływem żywności i jej produkcji na zdrowie, środowisko i dobrostan zwierząt. Sprzedaż roślinnych zamienników, początkowo zarezerwowana dla niszowych sklepów ekologicznych, powoli trafia więc również „pod strzechy” hipermarketów. Jedną z sieci sklepów aktywnie promujących dietę wegańską i wegetariańską jest Lidl, który deklaruje, że do 2025 roku będzie stale zwiększać udział produktów z białkiem pochodzenia roślinnego. Sprawdzamy jakie wegańskie i wegetariańskie produkty dostępne w Lidlu są warte twojej uwagi!

Roślinne zamienniki nabiału i mięsa w Lidlu

Lidl, podobnie jak Biedronka, rozwija asortyment artykułów wegańskich. Cały czas rośnie też sprzedaż warzywnych alternatyw. Co znajduje się w Vege strefie Lidla? Różnego rodzaju roślinne zamienniki mięsa i zamienniki produktów zwierzęcych – wegańskie jogurty, mleka, klopsiki czy kiełbaski.

Lista zamienników produktów zwierzęcych może być naprawdę długa. Jakie wegańskie produkty spożywcze możemy znaleźć na półkach?

  1. Mleko roślinne: np. mleko sojowe, migdałowe, kokosowe, ryżowe, owsiane i inne.
  2. Jogurt roślinny: np. jogurt sojowy, kokosowy, migdałowy.
  3. Ser roślinny: np. ser sojowy, ser kokosowy, ser roślinny do smarowania.
  4. Masło roślinne: np. masło orzechowe, masło migdałowe.
  5. Śmietana roślinna: np. śmietana sojowa.
  6. Zamienniki mięsa: np. wegańskie kotlety, kiełbaski, burgery, pasztety.
  7. Produkty roślinne: np. tofu, tempeh, seitan.
  8. Produkty zbożowe: np. kasze, płatki, makarony bez jajek.
  9. Konserwy i dania gotowe: np. wegańskie pasztety, dania na bazie roślin strączkowych.

Zamienniki mięsa Lidl – roślinna alternatywa

Lidl oferuje coraz szerszy wybór zamienników mięsa, idealnych dla osób poszukujących wegańskich alternatyw. Roślinne zamienniki są doskonałą opcją zarówno dla wegetarian, wegan, jak i dla osób, które pragną czasem zredukować spożycie mięsa.

Wegańskie „mięso” z Lidla

W Vege strefie Lidla znajdziemy typowe wege produkty, imitujące i zastępujące mięso. Na półce zobaczymy wegańskie mielone i klopsiki, pasztet, kiełbaski, wędlinę, roślinny gyros, wege burgera, sznycla i wiele więcej.

Można się w tym wszystkim pogubić, dlatego wskazujemy jakie wegańskie produkty spożywcze warto kupić, żeby twoja dieta roślinna była urozmaicona. Mamy dla ciebie parę propozycji. Niektóre z nich świetnie nadadzą się nawet na wegańskiego grilla.

  • gyros roślinny Vemondo
  • kiełbaski roślinne w stylu węgierskim Vemondo
  • roślinny mix na grilla – kiełbaska a’la śląska & kaszanka Dobra Kaloria
  • pasztet wege z suszonymi pomidorami Dobra Kaloria
  • roślinne szarpanie o smaku wieprzowym One Day More
  • roślinne sojowe klopsiki One Day More
  • wegańska wędlina Vemondo

Zobacz też:

Ranking sklepów eko

Wegańska alternatywa dla nabiału

Roślinny Lidl ma też propozycje dla osób, które szukają substytutów nabiału. Produktów pochodzenia roślinnego tego typu jest naprawdę wiele – zaczynając od szerokiego wyboru mlek roślinnych czy jogurtów, na serze i maśle kończąc. Te produkty, oprócz tego, że są odpowiednie dla osób z nietolerancją laktozy czy alergią na białko mleka krowiego, są również bardziej przyjazne dla środowiska, przyczyniając się do zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych i zużycia wody w porównaniu z tradycyjnymi wyrobami nabiałowymi.

Przedstawiamy listę najlepszych wege-produktów Lidla, które świetnie zastąpią nabiał w diecie i dadzą poczucie jedzenia tego co znane:

  • mleka roślinne Alpro i Vemondo
  • wege jogurty PlantOn
  • wegański majonez Winiary
  • puddingi Avevege Bakoma

Dlaczego wybieramy roślinne odpowiedniki?

Wybierając wegańskie jedzenie możemy poprawiać własne zdrowie, troszczyć się o środowisko, dbać o dobrostan zwierząt, a także eksplorować różnorodność smaków! Zawsze trzeba pamiętać jednak o odpowiednich składnikach odżywczych i starać się eliminować ewentualne niedobory.

Roślinne zamienniki mięsa i nabiału często mają niższą zawartość nasyconych tłuszczów, cholesterolu oraz kalorii, co przyczynia się do utrzymania prawidłowej masy ciała i obniżenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Stanowią cenne uzupełnienie zrównoważonej diety wegańskiej i nie tylko!

Ponadto przy produkcji wegańskiego mięsa i nabiału generowana jest znacznie mniejsza ilość emisji gazów niż w przypadku produkcji mięsa. Są one też bardziej przyjazne dla środowiska. Produkty wegańskie nie wiążą się też z cierpieniem i wykorzystywaniem zwierząt, co jest ważne dla osób dbających o ich dobrostan.

Przeczytaj też:

IKEA z kolejną roślinną alternatywą – od lipca zjemy wegańską wersję kultowego hot doga

Roślinne zamienniki obok mięsa na półce sklepowej

W czerwcu bieżącego roku Lidl rozpoczął innowacyjny projekt pilotażowy. Roślinne alternatywy w dziale mięsnym nie powinny już nikogo dziwić. W 70 sklepach w Niderlandach klienci mogą już zobaczyć wegańskie i wegetariańskie zamienniki mięsa w bliskim sąsiedztwie tradycyjnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Co ważne ceny substytutów mięsa będą znacznie niższe od cen produktów mięsnych. Może to przyciągnąć uwagę konsumentów i skłonić ich do sięgnięcia po wegańską alternatywę.

Dzięki takim innowacyjnym projektom roślinne zamienniki mięsa i produktów nabiałowych stają się coraz bardziej dostępne, a tym samym atrakcyjne dla szerokiej grupy konsumentów. Przyczynia się to do rozwoju świadomości związanej z wpływem żywności na zdrowie, środowisko i dobrostan zwierząt, a także zachęca do podejmowania bardziej zrównoważonych i świadomych wyborów żywieniowych. Dla osób zainteresowanych dietą wegańską i wegetariańską, Lidl staje się coraz ciekawszym miejscem do odkrywania różnorodnych i smakowitych roślinnych alternatyw.

Julia Walczak
Studentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej. Pasjonatka kuchni wegetariańskiej i ekologii. Dla TopSpozywcze.pl goni za najświeższymi newsami z branży. Uwielbia pisać o zdrowym żywieniu, nowych technologiach i zrównoważonym rozwoju.

Komentarze użytkowników

(1)

Oliwia

Coraz lepsza ta vege oferta lidla, bardzo mnie to cieszy – ze względu na własne preferencje ale i ze względu na planetę