jogurt bałkański Maluta

Jogurt bałkański #ProduktTygodnia


14.05.2023
Anna Piotrowska
2
ostatnia aktualizacja: 14.05.2023

Spis treści

  1. Naturalny priobiotyk
  2. Dobre źródło białka
  3. Świetny smak!
  4. Zdrowie z natury

Witamy w naszej nowej serii #produkttygodnia – w ramach niej będziemy starali się publikować recenzje ciekawych produktów spożywczych, których być może nie znaliście, a które z różnych względów uważamy za godne polecenia. Na pierwszy ogień trafia jogurt bałkański.

Naturalny priobiotyk

Jogurt bałkański zamówiłam ze względu na jego pozytywny wpływ na układ trawienny i jego florę bakteryjną, na co zwracam w ostatnim czasie sporą uwagę. Jogurt bałkański jest produktem, który przechodzi proces fermentacji w większym stopniu od tradycyjnego jogurtu, w związku z czym jest on bogaty w zdrowe bakterie probiotyczne, korzystnie wpływające na florę bakteryjną jelit. Jest to zdecydowanie dobry wybór dla osób, które chcą dbać o swoje zdrowie i przewód pokarmowy.

Dobre źródło białka

Jako osoba aktywna fizycznie jem również sporo nabiału, który jest moim głównym źródłem białka. Jogurt bałkański zawiera go 4 g na 100 g produktu, a że jedno opakowanie tego jogurtu to 340 g, to białka znajdziemy w nim aż kilkanaście gram. Oczywiście pod tym względem prym wiedzie serek wiejski, który białka zawiera aż 11 g / 100 g.

Świetny smak!

Kolejną zaletą jogurtu bałkańskiego jest jego smak. Testowany przeze mnie jogurt pochodził od producenta Maluta i jest on nieco inny w smaku niż tradycyjny jogurt – bardziej kwaskowy, ale przy tym delikatny. Wszystko to dzięki specjalnej kulturze bakterii, która jest używana do jego produkcji. Jogurt bałkański jest też nieco gęstszy niż zwykły jogurt, co sprawia, że doskonale nadaje się jako składnik różnego rodzaju dań, jak i do jedzenia samodzielnie.

Zdrowie z natury

Nie bez znaczenia jest również fakt, że jogurt bałkański jest produktem naturalnym, bez konserwantów i sztucznych dodatków. W przypadku producenta Maluta, jogurt jest robiony z mleka wysokiej jakości, pochodzącego z gospodarstw z wypasem pastwiskowym.

Podsumowując, jogurt bałkański to produkt, który warto mieć w swojej diecie. Zawiera zdrowe bakterie probiotyczne, białko i jest naprawdę bardzo smaczny!

Anna Piotrowska
Fascynatka dobrej kuchni oraz nowych technologii. Oba te zainteresowania łączy pisząc na łamach serwisu TopSpozywcze.pl artykuły o tematyce zakupów spożywczych, zdrowej żywności oraz e-commerce.

Komentarze użytkowników

(2)

kasia

jem jogurt bałkański prawie codziennie, pyszny i zdrowy

Wojt

Coraz więcej różnych jogurtów jest dostępnych w sklepach, ale o bałkańskim jeszcze nie słyszałem