Pierożki Dim Sum

Jak przyrządzić autentyczne pierożki Dim Sum w domu?


10.11.2023
Anna Piotrowska
2
ostatnia aktualizacja: 10.11.2023

Spis treści

  1. Jak przygotować pierożki Dim Sum?
  2. Sposób podawania azjatyckiego przysmaku – pierożków Dim Sum

Pierożki Dim Sum to bardzo popularna przekąska, która uwielbiana jest przez mieszkańców Chin. Jej sekret tkwi w cienkim cieście oraz mięsnym farszu o delikatnej konsystencji i wyrazistym smaku. Aby móc skosztować tych pyszności z kuchni azjatyckiej nie trzeba udawać się w dalekie podróże. Dla osób, które lubią kulinarne wyzwania przygotowaliśmy przepis na ten smaczny specjał. A co z tymi, którzy nie są miłośnikami gotowania? Jeśli szukasz szybkiego rozwiązania, to polecamy gotowe pierożki Dim Sum marki Konspol.

Jak przygotować pierożki Dim Sum?

Przepis na ciasto jest banalnie prosty, ponieważ jedyne czego potrzebujemy, to mąka i woda – w proporcjach 1 szklanka mąki i pół szklanki gorącej wody. Zagniatamy ciasto, a kiedy jest już jednolite i nie klei się do rąk, to zawijamy je w folię spożywczą i na godzinę umieszczamy w lodówce. Warto dodać, że pierożki Dim Sum zazwyczaj przygotowuje się na parze. Można się jednak spotkać z wersją smażoną, której ciasto dodatkowo powinno zawierać jajko. Kiedy ciasto się chłodzi, my możemy przystąpić do robienia farszu. Podstawą jest mięso wieprzowe, cebula, można też dodać kapustę pekińską czy por i przyprawy. Gdy farsz jest gotowy, możemy wyciągnąć go z lodówki, rozwałkować i wykrawać kwadraty o wymiarach 5×5 cm lub 6×6 cm. Kolejnym krokiem jest nałożenie porcji farszu i zaklejenie pierożka – robiąc to do środka i łącząc boki, tak aby powstał kształt sakiewki.  

Sposób podawania azjatyckiego przysmaku – pierożków Dim Sum

Danie to obowiązkowo musi być podane z sosem. Azjaci zajadają się pierożkami zanurzonymi w sosie sojowym lub ostrygowym. Zamiast na talerzu, po ugotowaniu lądują one w półmisku i często posypywane są szczypiorkiem bądź drobno pokrojonym porem. Co ciekawe, konsumując pierożki nie używa się sztućców. Przyjęło się bowiem, że pierożki Dim Sum je się palcami lub pałeczkami. Marka Konspol posiada w swojej ofercie znakomite pierożki Dim Sum, powstałe na bazie mistrzowsko dopracowanego przepisu. Nadzienie, jakie zawierają te kształtne pierożki, to połączenie delikatnego mięsa wieprzowego, kapusty pekińskiej i automatycznych przypraw. Jednym słowem smak Chin na wyciągnięcie ręki! 

Pierożki Dim Sum, to pyszne i lekkie danie – idealne jako przekąska czy lunch. Można je przyrządzić samemu lub sięgnąć po gotowy produkt marki Konspol.  Firma ta ma w swojej ofercie duży wybór dań gotowych, takich jak chociażby dania z kurczaka w postaci nuggetsów, rolady Devolay, pieczonych skrzydełek, panierowanych polędwiczek itp. Spróbuj i rozsmakuj się w daniach z kurczaka Konspol!

 

artykuł sponsorowany

Anna Piotrowska
Fascynatka dobrej kuchni oraz nowych technologii. Oba te zainteresowania łączy pisząc na łamach serwisu TopSpozywcze.pl artykuły o tematyce zakupów spożywczych, zdrowej żywności oraz e-commerce.

Komentarze użytkowników

(2)

Waldek

Nie cierpię takich kulinarnych nowości. Po co zastępować pyszne polskie pierogi?

Ala

Uwielbiam te pierożki, zainspirowaliscie mnie do zrobienia ich w domu