Codzienne źródła węglowodanów
- Kategoria
- aktualności
Spis treści
Węglowodany są podstawowym elementem zdrowej diety. Znajdują się w owocach, warzywach i ziarnach, a także w mleku i innych produktach mlecznych. W rzeczywistości, węglowodany dostarczają ponad 40% dziennych kalorii przeciętnej osoby. Są one ważnym źródłem energii oraz niezbędnych witamin i minerałów. W związku z tym musisz upewnić się, że większość Twojego spożycia węglowodanów pochodzi z dobrych źródeł. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o najlepszych codziennych źródłach węglowodanów, które możesz dodać do swojej diety.
Produkty pełnoziarniste
Jednym z najważniejszych źródeł węglowodanów, jakie możesz dodać do swojej diety, są produkty z pełnego ziarna. Pełne ziarna to nierafinowane ziarna, które zawierają wszystkie trzy warstwy: otręby, zarodek i bielmo. Są one doskonałym źródłem witamin i minerałów, a także są bogate w błonnik – czyli węglowodany, których nie ulegają wchłanianiu i trawieniu w jelicie cienkim i dzięki temu karmią dobre bakterie zamieszkujące jelito grube. Idealnie byłoby, gdybyś dążył do spożywania dwóch porcji całych ziaren każdego dnia. Oto niektóre z najlepszych źródeł węglowodanów, które możesz dodać do swojej diety:
- Ryż brązowy
- Makaron pełnoziarnisty
- Chleb pełnoziarnisty
- Płatki owsiane
- Jęczmień
Owoce
Owoce są doskonałym źródłem węglowodanów. W rzeczywistości są najbardziej obfitym źródłem fruktozy, rodzaju cukru, którego potrzebuje Twój organizm. Chociaż owoce są bogate we fruktozę, zawierają również dużo błonnika, który spowalnia wchłanianie fruktozy i zapobiega jej szkodliwym skutkom dla Twojego organizmu. Oto niektóre z najlepszych owoców, które możesz dodać do swojej diety jako źródła węglowodanów:
- Borówki
- Maliny
- Truskawki
- Jabłka
- Pomarańcze
- Gruszki.
Warzywa
Warzywa są również ważnym źródłem węglowodanów. Zawierają błonnik, witaminy i minerały. Należy jednak dążyć do tego, aby wybierać warzywa nieprzetworzone, świeże i o niskiej zawartości soli. Niektóre z najlepszych warzyw, które możesz włączyć do swojej diety jako źródła węglowodanów to:
- szpinak
- marchew
- brokuły
- słodkie ziemniaki
Rośliny strączkowe
Rośliny strączkowe są doskonałym źródłem węglowodanów. Są również bogate w błonnik, witaminy i minerały. Niektóre z najlepszych roślin strączkowych, które możesz dodać do swojej diety jako źródła węglowodanów obejmują:
- Czarna fasola
- Ciecierzyca
- Fasola Kidney
- Soczewica
Nabiał
Produkty mleczne, takie jak jogurt, ser, mleko i kefir, są doskonałym źródłem węglowodanów. Są również bogate w białka, witaminy i minerały. Dodaj do swojej diety takie produkty jak:
- Jogurt
- Ser
- Mleko
- Kefir
Wnioski
Możesz dodać węglowodany do swojej diety poprzez włączenie ich do swoich posiłków i przekąsek. Węglowodany są istotnym elementem zdrowej diety. Dostarczają ponad 40% dziennych kalorii przeciętnego człowieka. Są ważnym źródłem energii oraz niezbędnych witamin i minerałów. W związku z tym należy upewnić się, że większość przyjmowanych przez nas węglowodanów pochodzi z dobrych źródeł. Pełne ziarna, owoce, warzywa, rośliny strączkowe i produkty mleczne są doskonałymi źródłami węglowodanów, które możesz dodać do swojej diety.
Dodaj komentarz