kontakt@topspozywcze.pl

7 korzyści zdrowotnych płynących z pistacji

7 korzyści zdrowotnych płynących z pistacji

green-and-brown fruits

‍Nowe badania pokazują korzyści płynące z orzechów i innych naturalnych produktów spożywczych. Są one dla Ciebie nie tylko dobre – są one dla Ciebie wręcz wspaniałe. Orzechy takie jak pistacje pomagają kontrolować wagę, zapobiegają cukrzycy, poprawiają zdrowie serca, a nawet mogą chronić przed niektórymi rodzajami raka. Badania pokazują, że ludzie, którzy regularnie jedzą orzechy, mają zmniejszone ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia i raka. Możesz dodać pistacje do sałatek lub jeść je jako przekąskę samą lub z innymi orzechami. Ich chrupiąca tekstura sprawia, że są doskonałą parą dla słonych krakersów lub kostek sera. Poznaj 7 korzyści zdrowotnych pistacji, które sprawią, że będziesz chciał częściej dodawać te smaczne orzechy do swojej diety!

Mają dużo białka i błonnika.

Białko i błonnik to dwa składniki odżywcze, które mogą pomóc Ci schudnąć. Jedzenie większej ilości białka może pomóc Ci utrzymać masę mięśniową i zapobiec utracie mięśni podczas diety. Może to również pomóc w utrzymaniu metabolizmu, gdy się starzejesz. Jedzenie większej ilości błonnika może pomóc w utracie wagi poprzez promowanie uczucia pełności i zapobieganie przejadaniu się. Może również pomóc obniżyć ryzyko cukrzycy i chorób serca. Jedząc więcej pistacji może pomóc zwiększyć spożycie zarówno białka i błonnika.

Mogą one pomóc w zapobieganiu cukrzycy.

Naukowcy odkryli, że regularne jedzenie pistacji może zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 o 40%. Jedzenie 2 filiżanek tygodniowo może znacznie zapobiec cukrzycy poprzez obniżenie poziomu cukru we krwi i insuliny. Jedzenie pistacji może poprawić poziom cukru we krwi, ponieważ mają niską zawartość cukru i wysoką zawartość błonnika. Mają również niski indeks glikemiczny, co oznacza, że są trawione powoli i nie podwyższają poziomu cukru we krwi. Regularne spożywanie pistacji może pomóc Ci utrzymać zdrową wagę, obniżyć poziom cholesterolu i zapobiec cukrzycy.

Są bogate w zdrowe dla serca tłuszcze.

Pistacje są bogate w tłuszcze jednonienasycone, jeden z dwóch rodzajów tłuszczów, które mogą pomóc w zapobieganiu chorobom serca. Jedzenie większej ilości pokarmów bogatych w tłuszcze jednonienasycone może obniżyć poziom złego cholesterolu, zmniejszyć ryzyko chorób serca i sprawić, że będziesz zdrowszy. FDA zaleca teraz, abyśmy jedli więcej tłuszczów, zamiast je eliminować.

Mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia kilku rodzajów raka.

Nowe badania wykazały, że regularne jedzenie pistacji może zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów, w tym raka jelita grubego, piersi i płuc. Badanie wykazało, że osoby, które regularnie jadły pistacje miały poprawiony poziom lipidów we krwi i zmniejszone ryzyko zachorowania na raka. Jedzenie pistacji może obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi oraz zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów raka.

Pistacje są świetnym środkiem odchudzającym.

Pistacje mogą pomóc Ci schudnąć, ponieważ są niskokaloryczne, mają dużo błonnika i są bogate w białko. Mogą pomóc Ci czuć się dłużej pełnym i zmniejszyć zachcianki. Jedzenie garści pistacji może pomóc Ci zmniejszyć ilość kalorii i schudnąć. Są bogate w błonnik pokarmowy, który może pomóc w utracie wagi poprzez promowanie uczucia pełności. American Heart Association zaleca, aby dorośli jedli 20 gramów błonnika każdego dnia.

Mogą poprawić twoje zdrowie trawienne.

Pistacje mogą poprawić twoje zdrowie trawienne poprzez regulację ruchów jelit i zmniejszenie objawów chorób zapalnych jelit. Mogą również zmniejszyć Twoje ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2. Jedzenie pistacji regularnie może poprawić zdrowie trawienne i zmniejszyć ryzyko chorób serca i cukrzycy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.