Top 5 właściwości gorzkiej czekolady. Czy jest zdrowa?


26.06.2024
Julia Walczak
0
ostatnia aktualizacja: 26.06.2024

Spis treści

  1. Co zawiera gorzka czekolada?
  2. Czy czekolada gorzka jest zdrowa?

Czy to możliwe, żeby czekolada była zdrowa? Tak! W odpowiednich ilościach czekolada z wysoką zawartością kakao może zapewnić Ci dawkę potrzebnych składników odżywczych, które pozytywnie wpłyną na Twoje zdrowie!

Czy czekolada gorzka jest zdrowa? Jakie ma właściwości? Ile można jej spożywać? Sprawdziliśmy co na ten temat mówią badania naukowe. Dostarczamy odpowiedzi na wszystkie pytania, które chciałeś zadać!

Co zawiera gorzka czekolada?

Najważniejszym składnikiem gorzkiej czekolady jest masa kakaowa, która składa się z miazgi kakaowej (zrobionej z nasion kakaowca) i masła kakaowego (czyli naturalnego tłuszczu obecnego w ziarnach kakaowych). Oczywiście im wyższy procent zawartości kakao, tym bardziej gorzka jest czekolada.

Standardowo czekolady gorzkie zaczynają się od około 70% zawartości kakao, ale te z najwyższej półki sięgają nawet 100%. Gorzkie czekolady mogą też zawierać cukier, emulgatory i aromaty (ale nie dotyczy to czekolad 100-procentowych). Dla porównania czekolada mleczna zawiera zwykle od 10 do 50% kakao. Na resztę produktu składa się cukier, mleko i ewentualnie inne dodatki.

Zamawiaj ulubione produkty spożywcze przez internet. Zobacz ranking sklepów

Ile kcal ma gorzka czekolada?

Kaloryczność gorzkiej czekolady zależy w dużej mierze od zawartości kakao oraz ilości dodanego cukru. Średnio, gorzka czekolada zawiera około 500-600 kalorii na 100 gramów.

Dla ciekawskich i bardziej precyzyjnych podajemy przykładowe wartości kaloryczne czekolad o różnej zawartości kakao.

  1. Gorzka czekolada (70-85% kakao):
    • Około 500-600 kalorii na 100 gramów.
    • 1 kostka (około 10 gramów) zawiera 50-60 kalorii.
  2. Gorzka czekolada (90-99% kakao):
    • Około 550-650 kalorii na 100 gramów.
    • 1 kostka (około 10 gramów) zawiera 55-65 kalorii.

Warto jednak pamiętać, że kaloryczność może się różnić w zależności od marki i specyficznych składników użytych do produkcji czekolady. Najlepiej sprawdzić etykietę na opakowaniu konkretnego produktu, aby uzyskać dokładne informacje.

Ile gorzkiej czekolady dziennie?

Spożywanie gorzkiej czekolady w odpowiednich ilościach może być korzystne dla zdrowia. Kluczowe będzie tutaj jednak zachowanie umiaru ze względu na wysoką kaloryczność i zawartość tłuszczu. Ogólne zaleca się spożywani:

  • 20-30 gramów gorzkiej czekolady dziennie: To około 2-3 kostki standardowej tabliczki czekolady (100 gramów).

Dlaczego warto uważać na nadmierne spożycie tego rodzaju czekolady? Jest kilka powodów:

  1. Kalorie: Gorzka czekolada jest kaloryczna. Spożycie 20-30 gramów dostarcza około 100-150 kalorii.
  2. Tłuszcz: Zawiera znaczną ilość tłuszczu, w tym tłuszcze nasycone.
  3. Kofeina i teobromina: Zawiera te substancje stymulujące, które w nadmiarze mogą prowadzić do problemów ze snem i nerwowości.

Czy piwo bezalkoholowe może zaszkodzić? Zobacz jakie ma właściwości

    Czy czekolada gorzka jest zdrowa?

    Gorzka czekolada zawiera wiele minerałów takich jak cynk i magnez, antyoksydantów oraz flawanoli. Może dzięki temu m.in. wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego oraz zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób serca. Można więc bez wątpienia powiedzieć, że czekolada gorzka jest zdrowa, mimo to, powinno się ją spożywać w umiarkowanych ilościach. Poniżej przedstawiamy top 5 właściwości gorzkiej czekolady, które powinny przekonać Cię do wprowadzenia tego produktu do Twojej diety.

    Gorzka czekolada:Właściwości (TOP 5)

    Bogate źródło składników odżywczych i antyoksydantów

    Czekolada gorzka jest źródłem istotnych minerałów, takich jak: żelazo, magnez, cynk, miedź i fosfor. Wspierają układ odpornościowy, zdrowie kości i zębów oraz podnoszą jakość snu. W 100 gramach ciemnej czekolady znajdziemy m.in:

    • około 11 gramów błonnika,
    • 66% dziennego zapotrzebowania na żelazo,
    • 57% dziennego zapotrzebowania na magnez,
    • 196% dziennego zapotrzebowania na miedź,
    • 85% dziennego zapotrzebowania na mangan.

    Dodatkowo wysokiej jakości czekolada jest też bogata w:

    • polifenole – związki mające właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne;
    • flawonole – związki takie jak (-)-epikatechina i (+)-katechina, które mają wysoką aktywność antyoksydacyjną.

    Poprawa zdrowia sercowo-naczyniowego

    Związki zawarte w gorzkiej czekoladzie takie jak flawnole, mogą prowadzić do obniżenia tzw. „złego cholesterolu” i chronią „dobry cholesterol” przed zniszczeniem. Może to wpływać na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób związanych z układem sercowo-naczyniowym.

    Dodatkowo, istnieją dowody na to, że regularne spożywanie czekolady może zmniejszać ryzyko wystąpienia zawału serca. Jedno z badań wykazało, że osoby, które jadły czekoladę 3 razy w tygodniu obniżały ryzyko zachorowania na choroby związane z układem sercowo-naczyniowym o 9%. W innym badaniu dowiedziono, że jedzenie 45 gramów gorzkiej czekolady w tygodniu zmniejszało to ryzyko aż o 11%.

    Jakie są najzdrowsze produkty na jelita? Zobacz co na to dietetyk

    Obniżenie ciśnienia krwi

    Konsumpcja gorzkiej czekolady może poprawiać funkcje naczyń krwionośnych, wpływając korzystnie na elastyczność naczyń oraz obniżając ciśnienie krwi. To ponownie zawdzięczamy przede wszystkim flawnoidom. Wiele badań wykazało takie działanie czekolady, ale jest ono stosunkowo niewielkie, dlatego warto do tej właściwości podchodzić ze sceptycyzmem. Bardzo możliwe, że osoby, które już korzystają z jakichś form leczenia nadciśnienia, nie skorzystają zbytnio z tego benefitu kakao.

    Poprawa funkcji poznawczych

    Gorzka czekolada może też pozytywnie wpłynąć na Twój mózg! Naukowcy odkryli, że kakao jest w stanie poprawić koncentrację, uważność, a nawet pamięć zarówno wśród osób młodych, w średnim wieku i osób starszych. Potencjalnie może nawet opóźnić lub odwrócić proces demencji.

    Ochrona skóry przed słońcem

    Co ciekawe, związki zawarte w gorzkiej czekoladzie, mogą wspomagać ochronę skóry przed promieniami słonecznymi. Osoby, które jadły czekoladę przez 12 tygodni przed ekspozycją na słońce, były w stanie nawet podwoić właściwości ochronne skóry! Dlatego jeżeli wybierasz się na urlop i zamierzasz smażyć się na plaży, może warto pomyśleć o regularnym jedzeniu paru kostek gorzkiej czekolady w tygodniu. Pamiętaj jednak o tym, żeby zachować umiar i wybierać najlepiej produkty z jak najwyższą zawartością kakao i bez dodatku cukru.

    Julia Walczak
    Redaktorka i copywriterka. Pasjonatka kuchni wegetariańskiej i ekologii. Dla TopSpozywcze.pl goni za najświeższymi newsami z branży. Uwielbia pisać o zdrowym żywieniu, nowych technologiach i zrównoważonym rozwoju.

    Komentarze użytkowników

    (0)