Sztuczne słodziki jednak lepsze niż cukier? Największa metaanaliza


13.08.2024
Julia Walczak
0
ostatnia aktualizacja: 13.08.2024

Spis treści

  1. Najważniejsze wnioski z badania
  2. Czy słodziki są lepsze niż cukier?

Sztucznie słodzone napoje są przedmiotem gorących kontrowersji. Nie brakuje opinii, że słodziki takie jak aspartam są w rzeczywiści gorszą „trucizną” niż biały cukier, a WHO uznaje go nawet za składnik potencjalnie rakotwórczy. Nowe badanie pokazuje, że osoby spożywające dużą ilość sztucznych słodzików mają wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci od osób, które ich nie spożywają. Jest ono jednak niższe od ryzyka śmierci osób pijących napoje słodzone cukrem.

Badanie Chen i.in., które ukazało się w czasopiśmie naukowym Nutrition Journal jest największą przeprowadzoną do tej pory metaanalizą dotyczącą ryzyka śmiertelności spowodowanego spożyciem sztucznie słodzonych napojów. Czego można się z niej dowiedzieć? Czy warto zamieniać napoje słodzone cukrem na napoje zero?

Najważniejsze wnioski z badania

Debata na temat tego czy napoje zero są zdrowsze od tych słodzonych cukrem, trwa w zaparte. Tak naprawdę najważniejszym wnioskiem z istniejących analiz jest to, że ani jedne ani drugie nie działają pozytywnie na nasze zdrowie.

Największa przeprowadzona do tej pory metaanaliza na ten temat pokazuje na jednak wyraźnie, że negatywne skutki picia napojów zero są MNIEJSZE niż negatywne skutki picia napojów z cukrem.

Cola Zero czy z cukrem? Która jest lepsza?

Napoje zero z wyższym ryzykiem śmiertelności

Osoby, które w dużych ilościach spożywają sztucznie słodzone napoje, mają o 13% wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci z wszystkich przyczyn w porównaniu do tych, którzy piją je w minimalnych ilościach. Mogą też częściej zapadać i umierać na choroby sercowo-naczyniowe. Każda dodatkowa porcja sztucznie słodzonego napoju zwiększa ryzyko śmierci z wszystkich przyczyn o 6% i ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych o 7%.

Trzeba pamiętać jednak o tym, że to porównanie nie dotyczy osób, które piją dużo napojów słodzonych cukrem. Osoby, które mają dużo niższy stopień śmiertelności niż te spożywające dużo słodzików, nie spożywają też napojów z cukrem. Jeżeli zrezygnujesz całkowicie ze słodkich napojów, możesz zdecydowanie zmniejszyć swoje ryzyko przedwczesnej śmierci. Jeżeli przerzucisz się z napojów zero na te cukrowe – możesz być w jeszcze większych tarapatach.

Słodziki jednak nie-rakotwórcze?

Bardzo dużo mówi się też o potencjalnej rakotwórczości słodzików takich jak np. aspartam. Co ciekawe metaanaliza, do której się odwołujemy, nie wykazała żadnych istotnych związków pomiędzy spożywaniem napojów sztucznie słodzonych, a umieralnością na raka. Oczywiście nie oznacza to jeszcze, że ta kwestia została w pełni rozstrzygnięta, jednak duży rozmiar tej metaanalizy pozwala nam traktować ten wynik jako wiarygodny i warty dalszej eksploracji.

Potrzebujesz czegoś na już? Zamów z ekspresową dostawą

Czy słodziki są lepsze niż cukier?

Dochodzimy do pytania, które wzbudza dużo emocji (zarówno wśród zwolenników napojów zero, jak i ich zagorzałych przeciwników): czy słodziki są zdrowsze niż cukier? Z omawianych badań wynika jasno, że zastąpienie napojów słodzonych cukrem napojami ze słodzikami, wiąże się z niższym ryzykiem śmierci z wszystkich przyczyn i zgonów z powodu CVD.

Co to oznacza? Jeżeli zastąpisz cukrowe napoje wersjami zero, zmniejszysz prawdopodobieństwo przedwczesnej śmierci z różnych przyczyn. Wciąż będzie ono jedna wyższe niż osoby, która zrezygnowała ze wszystkich słodzonych napojów.

Julia Walczak
Redaktorka i copywriterka. Pasjonatka kuchni wegetariańskiej i ekologii. Dla TopSpozywcze.pl goni za najświeższymi newsami z branży. Uwielbia pisać o zdrowym żywieniu, nowych technologiach i zrównoważonym rozwoju.

Komentarze użytkowników

(0)