Przetworzona żywność może zwiększyć ryzyko śmierci o 10%
- Kategoria
- aktualności
Spis treści
Nowe badanie sugeruje, że regularne spożywanie wysoko przetworzonej żywności może zwiększyć ryzyko śmierci wśród osób starszych. Naukowcy śledzili dietę i stan zdrowia ponad pół miliona uczestników przez okres ponad 20 lat. To pierwsze badanie na tak dużej próbie!
Przetworzona żywność jest w dzisiejszych czasach stałym elementem diety większości społeczeństwa. Od dawna wiemy już o tym, że spożywanie takich produktów na dłuższą metę może być bardzo szkodliwe. Jakie są efekty częstego jedzenia wysoko przetworzonej żywności? Czy jest dla nas zawsze jednoznacznie zła?
Wysoko przetworzona żywność zwiększa ryzyko zgonu
Nowe badanie pokazało, że osoby, które spożywały znaczące ilości ultra-przetworzonych produktów, były o 10% bardziej narażone na śmierć (w czasie trwania badania) niż osoby, które nie spożywały tych produktów. Regularne jedzenie wysoko przetworzonej żywności było łączone z większą śmiertelnością z powodu chorób serca, cukrzycy i raka.
Analiza obejmowała dorosłych w wieku od 50 do 71 lat – na czas początku badania w latach 1995-1996. Naukowcy oceniali diety uczestników, używając systemu NOVA, który klasyfikuje produkty spożywcze według stopnia i rodzaju przetworzenia użytego podczas ich przygotowania.
Wszystko co musisz wiedzieć o Coli Zero. Czy jest zdrowa?
„Młodsi” starsi spożywają najwięcej przetworzonej żywności
Badanie pokazało też, że to grupa osób w średnim wieku najczęściej konsumuje przetworzoną żywność. Jedzą w ten sposób dużo częściej niż ich starsi koledzy, prawdopodobnie dlatego, że nie obawiają się jeszcze konsekwencji zdrowotnych. Mogą wybierać przetworzoną żywność również ze względu na wygodę. Szybkie i niewymagające posiłki są często odpowiedzią na współczesne tempo życia.
Czym jest przetworzona żywność?
Przetworzona żywność to wszystkie artykuły spożywcze, które zostały zmodyfikowane w procesie produkcji (zwykle w celu poprawy smaku, trwałości lub ułatwienia przygotowania). Mogą to być minimalnie przetworzone produkty, takie jak umyte i pokrojone warzywa albo wysoko przetworzone artykuły, zawierające liczne dodatki, konserwanty i sztuczne substancje. To właśnie ta kategoria żywności jest dla nas najbardziej niebezpieczna.
FAO (Food and Agriculture Organization) wyróżnia 4 podstawowe kategorie przetworzonej żywności:
- Żywność nieprzetworzona lub minimalnie przetworzona: Produkty spożywcze, które nie przeszły żadnego lub przeszły minimalny proces przetwarzania. Obejmuje to mycie, obieranie, krojenie, chłodzenie, zamrażanie, suszenie i fermentację.
- Składniki kulinarne pochodzenia naturalnego: Substancje wyekstrahowane z żywności nieprzetworzonej, które są używane do gotowania i przyprawiania, takie jak oleje, masło, cukier, sól.
- Żywność przetworzona: Produkty spożywcze, które przeszły przetwarzanie w celu przedłużenia trwałości lub poprawy smaku. Procesy te obejmują konserwowanie, wędzenie, marynowanie oraz dodawanie cukru, soli i tłuszczów.
- Żywność wysoko przetworzona (ultra-przetworzona): Produkty spożywcze wytworzone z wielu składników oraz dodatków chemicznych, takich jak emulgatory, sztuczne barwniki, konserwanty i substancje smakowe. Są to produkty gotowe do spożycia, które przeszły intensywne przetwarzanie przemysłowe.
Jaka jest najzdrowsza zupka chińska? Zobacz co na to dietetyk
Jak przetworzona żywność wpływa na zdrowie?
Częste spożywanie wysoko przetworzonej żywności wiąże się z wieloma konsekwencjami zdrowotnymi.Warto o nich pamiętać, kiedy sięgamy po kolejną paczkę chipsów czy zamawiamy hot doga na wynos. Czym może grozić częste jedzenie takich produktów?:
- Zwiększone ryzyko śmiertelności: Wysokie spożycie UPF (wysoko przetworzonej żywności) jest związane z wyższym ryzykiem śmierci z różnych przyczyn, w tym chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2.
- Otyłość i przyrost masy ciała: UPF przyczynia się do zwiększenia masy ciała i ryzyka otyłości.
- Cukrzyca typu 2: Wyższe spożycie UPF wiąże się z większym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
- Choroby sercowo-naczyniowe: Konsumpcja UPF jest powiązana z wyższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, takich jak nadciśnienie i choroby wieńcowe.
- Zaburzenia zdrowia psychicznego: Badania wskazują na związek między UPF a problemami zdrowia psychicznego, w tym depresją i lękiem.
- Problemy ze snem: Wysokie spożycie UPF może prowadzić do zaburzeń snu.
- Zaburzenia funkcji metabolicznych: Spożycie UPF może negatywnie wpływać na funkcje metaboliczne, zwiększając ryzyko dyslipidemii.
- Zwiększone ryzyko nowotworów: Istnieją dowody na to, że wysokie spożycie UPF może być powiązane z wyższym ryzykiem niektórych rodzajów nowotworów.
Dodaj komentarz