Picie herbaty z cytryną szkodzi: Prawda czy mit?


10.09.2024
Julia Walczak
0
ostatnia aktualizacja: 16.09.2024

Spis treści

  1. Czy herbata z cytryną jest zdrowa?
  2. Dlaczego herbata z cytryną jest szkodliwa?
  3. Czy można pić herbatę z cytryną? Podsumowanie

„Nie pij czarnej herbaty z cytryną! To niezdrowe!” – usłyszeliście kiedyś takie twierdzenie np. przy rodzinnym stole? Ja tak i do tej pory nigdy go nie kwestionowałam. Stało się dla mnie prawdą objawioną i byłam w stanie bronić go własną piersią. Teraz postanowiłam zmierzyć się z własnym przekonaniem i poszukać prawdy w badaniach naukowych.

Czy herbata z cytryną jest zdrowa? Czy można ją pić? Dlaczego herbata z cytryną jest szkodliwa? Te pytania zadaje sobie wielu z nas. Doniesienia o szkodliwości czarnej herbaty z cytryną co jakiś czas zalewają internet, z drugiej strony niektóre portale obalają je i traktują jako zakorzeniony w naszych głowach mit. Można się w tym pogubić. Jak jest naprawdę?

Czy herbata z cytryną jest zdrowa?

Jesteś miłośnikiem klasycznej czarnej herbaty z dodatkiem cytryny? Zastanawiasz się na co pomaga herbata z cytryną i czy jest zdrowa? W zasadzie tak, herbata sama w sobie ma wiele fantastycznych właściwości: jest bogata w antyoksydanty, może wspomagać zdrowie serca i mózgu. Dodatek cytryny może sprawić, że stanie się bogatsza w witaminę C i będzie lepiej wspierać trawienie, ale może też prowadzić do uwalniania się glinu (który może być niebezpieczny w dużych dawkach).

To najważniejsze plusy i minusy picia herbaty z cytryną:

  • Witamina C: Cytryna jest świetnym źródłem witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy, pomaga w przyswajaniu żelaza z pokarmu i działa jako przeciwutleniacz.
  • Trawienie: Herbata z cytryną może wspierać proces trawienia, poprawiając funkcjonowanie układu pokarmowego. Cytryna zawiera kwas cytrynowy, który może stymulować produkcję soków żołądkowych. To może wspierać trawienie, szczególnie po spożyciu ciężkich posiłków.
  • Aluminium: Dodanie cytryny do herbaty zwiększa zawartość aluminium (glinu) w tym napoju. Ta substancja w dużych ilościach może być dla nas szkodliwa i prowadzić m.in. do zwiększonego ryzyka chorób neurodegeneracyjnych.
  • Kwasowość i erozja szkliwa: Kwasowość herbaty, szczególnie w połączeniu z cytryną, może wpływać na zdrowie zębów. Kwas cytrynowy i inne kwasy obecne w herbacie mogą przyczyniać się do erozji szkliwa zębów. Jeśli pijesz herbatę z cytryną, używanie słomki może pomóc w ograniczeniu kontaktu napoju z zębami, co może pomóc w ochronie szkliwa.

W tych sklepach kupisz najlepszą kawę i herbatę

Dlaczego herbata z cytryną jest szkodliwa?

Herbata akumuluje aluminium (glin), które jest obecne w glebie herbacianej. Wiele badań potwierdza, że dodatek soku cytrynowego powoduje wzrost zawartości Al w herbacie, co może być związane z jego rozpuszczalnością w kwaśnym pH i tworzeniem kompleksów z kwasem cytrynowym. To właśnie zawartość tego pierwiastka przyczyniła się do rozpowszechnienia złej sławy herbaty z cytryną.

Chociaż umiarkowane spożycie herbaty z cytryną niekoniecznie musi być szkodliwe, regularne i nadmierne picie takiego napoju (zwłaszcza przez osoby wrażliwe) może wiązać się z potencjalnymi zagrożeniami zdrowotnymi takimi jak: choroby neurogeneracyjne (Alzheimer i Parkinson), zaburzenia poznawcze, osłabienie kości, problemy z nerkami czy problemy żołądkowe. Zagrożenie nie jest duże, ale rośnie w przypadku osób o niewielkiej masie ciała i dzieci w wieku 3-9 lat.

Aluminium w herbacie z cytryną: Ile go jest?

Dodanie cytryny do herbaty może zwiększyć zawartość aluminium w napoju nawet o 19-200%. Zawartość aluminium w czarnej herbacie (bez dodatku cytryny) może wynosić od 1,08 do 6,46 mg/L i jest to ilość w pełni bezpieczna dla człowieka. Amerykańska Agencja Ochrony Środowiska (EPA) zaleca, aby dzienne spożycie aluminium z wody nie przekraczało 1 mg/kg masy ciała, czyli np. w przypadku osoby ważącej 70 kg, będzie to 70 mg aluminium.

Ryzyko wystąpienia niepożądanych skutków związanych z zawartością aluminium jest najwyższe w przypadku granulatów herbaty czarnej. W jej przypadku ilość minerału w napoju po dodaniu soku z cytryny wynosiła 6,70-11,35 mg/L. Oznacza to, że jednej filiżance herbaty mogło znajdować się maksymalnie 2,84 mg glinu. Dlatego według zaleceń dotyczących spożycia:

  • osoba ważąca około 70 kg nie może dziennie spożyć więcej niż 24 filiżanki (po 250 ml) takiej herbaty;
  • osoba ważąca 40 kg nie może dziennie spożyć więcej niż 14 filiżanek takiej herbaty;
  • dziecko ważące 20 kg nie może dziennie spożyć więcej niż 7 filiżanek takiej herbaty.

Te 4 herbaty obniżają poziom cukru we krwi. Koniecznie ich spróbuj

Czy można pić herbatę z cytryną? Podsumowanie

Odpowiedź brzmi: tak! Można pić herbatę z cytryną i nie trzeba przesadnie martwić się konsekwencjami dla zdrowia. O ile dziennie nie wypijasz hektolitrów takiej herbaty, to nie powinny Ci grozić żadne tragiczne skutki. Musisz pamiętać jednak, że oprócz aluminium zawartego w herbacie, spożywasz go również z różnymi lekami czy nawet wodą, dlatego limity filiżanek warto traktować z przymrużeniem oka.

Warto zwrócić uwagę na to ile herbaty z cytryną piją osoby o niskiej masie ciała, w szczególności dzieci. W ich przypadku warto ograniczyć spożywanie takiego napoju. Powinny się temu przyjrzeć również osoby, które mają problemy z nerkami. W większości przypadków organizm ludzki jest w stanie skutecznie eliminować nadmiar aluminium właśnie przez nerki, ale nadmierna ekspozycja może być problematyczna, szczególnie w przypadku osób z chorobami tego organu.

Julia Walczak
Redaktorka i copywriterka. Pasjonatka kuchni wegetariańskiej i ekologii. Dla TopSpozywcze.pl goni za najświeższymi newsami z branży. Uwielbia pisać o zdrowym żywieniu, nowych technologiach i zrównoważonym rozwoju.

Komentarze użytkowników

(0)