Oliwki kluczem do walki z otyłością? Są pierwsze badania
- Kategoria
- aktualności
Spis treści
Naukowcy z Virginia Tech odkryli, że naturalny związek występujący w oliwkach może poprawiać kontrolę poziomu cukru we krwi oraz wspomagać utratę wagi. Możliwe, że na jego bazie będzie można opracować naturalne produkty do leczenia otyłości i cukrzycy typu 2.B.
Wstępne badania pokazały, że kwas elenolowy (zawarty w oliwkach) może redukować otyłość i poprawiać zdrowie metaboliczne. To działanie zostało potwierdzone na razie tylko w przypadku myszy. Dalsze badania mają na celu sprawdzenie, czy kwas elenolowy może być równie skuteczny u ludzi.
Co to jest sylwetka skinny-fat? Jak się jej pozbyć?
Czym jest kwas elenolowy?
Kwas elenolowy jest naturalnym związkiem chemicznym należącym do grupy polifenoli. Jego obecność w oliwkach i oliwie z oliwek jest wynikiem procesu ich dojrzewania, podczas którego rozkłada się innych związek – oleuropeina.
Kwas elenolowy ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Neutralizuje wolne rodniki i pomaga w redukcji stanów zapalnych. Naukowców przyciągają też potencjalne właściwości metaboliczne tego kwasu. Badania wykazały, że może wspomagać utratę wagi, poprawiać funkcje wątroby i regulować poziom cukru we krwi.
Oliwki w walce z cukrzycą i otyłością? Badania na myszach potwierdzają
Badanie przeprowadzone przez naukowców z Virginia Tech miało na celu zbadanie wpływu kwasu elenolowego, naturalnego związku występującego w oliwkach i oliwie z oliwek, na zarządzanie otyłością i cukrzycą typu 2. Myszy cierpiące na te rodzaje dolegliwości otrzymywały kwas elenolowy doustnie przez cztery do pięciu tygodni.Wyniki okazały się obiecujące.
Redukcja otyłości
Jakie są 4 mity dotyczące postu przerywanego?
Myszy z otyłością i cukrzycą, którym podawano kwas elenolowy, doświadczyły redukcji masy ciała o 10,7% po czterech do pięciu tygodniach leczenia. Mechanizm ten prawdopodobnie związany jest ze zwiększonym wydzielaniem hormonów metabolicznych, takich jak GLP-1 i PYY, które pomagają kontrolować apetyt i zmniejszać przyjmowanie kalorii.
U myszy zaobserwowano również zwiększenie masy mięśniowej i poprawę funkcji wątroby. Leczenie kwasem elenolowym prowadziło do zmniejszenia akumulacji tłuszczu w komórkach wątroby, co wskazuje na jego potencjalne zastosowanie w terapii stłuszczeniowej choroby wątroby również u ludzi.
Poprawa poziomu cukru we krwi
Po czterech/pięciu tygodniach leczenia kwasem elenolowym, poziomy cukru we krwi oraz wrażliwość na insulinę u otyłych myszy były porównywalne do tych u zdrowych, szczupłych myszy. To bardzo istotne między innymi dlatego, że poprawa wrażliwości na insulinę jest kluczowa w leczeniu cukrzycy typu 2. Pomaga w dużo lepszym stopniu regulować poziom cukru we krwi.
Zwiększenie wydzielania hormonów metabolicznych
Kwas elenolowy powodował wydzielanie hormonów metabolicznych takich jak GLP-1, PYY i GIP, które pomagają kontrolować poziom cukru we krwi. Mogą też ograniczać liczbę, spożywanych w trakcie posiłków, kalorii.
Te hormony odpowiadają m.in. za sygnalizowanie mózgowi uczucia sytości, co prowadzi do zmniejszenia apetytu i hamuje dalsze spożywanie pokarmu. Stymulują też wydzielanie insuliny i hamują opróżnianie żołądka.
Najnowsze artykuły
Komentarze użytkowników
(1)hulianek
Świetnie. Od dzisiaj jem oliwki.
Dodaj komentarz