Majonez Kielecki z żółtek wyłącznie od kur z chowu ściółkowego


12.10.2024
Julia Walczak
0
ostatnia aktualizacja: 12.10.2024

Spis treści

  1. Kielecki bez jaj z chowu klatkowego
  2. Nowe rozwiązania produkcyjne w Społem

Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” całkowicie wycofała się z użycia żółtek jaj pochodzących od kur z chowu klatkowego. Już teraz Majonez Kielecki wytwarzany jest wyłącznie na bazie żółtek jajek wywodzących się od kur z chowu ściółkowego.

Decyzja „Społem” jest kolejnym krokiem w stronę dbałości o warunki życia zwierząt. Chów ściółkowy zapewnia ptakom większą swobodę, poprawia ich zdrowie oraz redukuje stres w porównaniu do systemu klatkowego.

Kielecki bez jaj z chowu klatkowego

Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” przyspieszyła proces wycofywania jaj pochodzących od kur z chowu klatkowego o 15 miesięcy. To część realizacji długofalowej strategii dbania o dobrostan zwierząt, którą ogłoszono w 2018 roku.

Konsumenci są coraz bardziej świadomi i niezwykle ważny staje się dla nich dobrostan zwierząt. WSP „Społem” odpowiada na te oczekiwania, wprowadzając nowe standardy – od teraz kultowy Majonez Kielecki, wytwarzany jest  wyłącznie z żółtek jaj pochodzących od kur z chowu ściółkowego. To krok, który podkreśla zaangażowanie firmy w zrównoważony rozwój.

Zamawiaj zakupy z najlepszych supermarketów online

Z jakich jaj produkowany jest majonez Kielecki

Już od kilku lat w naszej ofercie znajdują się majonezy produkowane bez użycia żółtek z jajek typu „3”, takie jak Majonez Kielecki Omega-3, Majonez Kielecki Lekki, Majonez Kielecki z papryką chipotle czy Majonez Kielecki w plastikowych opakowaniach. Obecnie możemy z dumą powiedzieć, że całkowicie wyeliminowaliśmy ten składnik ze wszystkich naszych wyrobów, w tym również z tradycyjnego Majonezu Kieleckiego w szklanych słoikach. Co więcej, osiągnęliśmy ten cel 15 miesięcy wcześniej, niż pierwotnie planowaliśmy. To znaczący krok, który podkreśla nasze zaangażowanie w dbałość o dobrostan zwierząt i realizację zobowiązań wobec konsumentów – mówi Adam Jamróz, Prezes Zarządu WSP „Społem”.

Który majonez jest najzdrowszy? Zobacz opinię dietetyka

Nowe rozwiązania produkcyjne w Społem

30 maja 2018 roku firma zdeklarowała, że w trosce o dobrostan i los zwierząt hodowlanych do końca 2025 roku wdroży nowe rozwiązania produkcyjne, które zaowocują całkowitym wycofywaniem surowców pochodzących od kur z chowu klatkowego. Warto także zaznaczyć, że zmiana pochodzenia używanych żółtek nie wpłynie na smak ani skład Majonezu Kieleckiego – jego receptura pozostaje taka, jak dotychczas. Wciąż bazuje na najwyższej jakości składnikach, które od lat sprawiają, że jest to wyborny dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek, kanapek, frytek czy tostów.

Majonez Kielecki to jeden z najchętniej wybieranych majonezów w Polsce, który zyskał uznanie zarówno w kraju, jak i za granicą. Jego tradycyjna receptura, będąca podstawą Polskiej Normy majonezu, niezmiennie cieszy się zaufaniem konsumentów oraz kulinarnych ekspertów od pokoleń.

Informacja prasowa, Społem

Julia Walczak
Redaktorka i copywriterka. Pasjonatka kuchni wegetariańskiej i ekologii. Dla TopSpozywcze.pl goni za najświeższymi newsami z branży. Uwielbia pisać o zdrowym żywieniu, nowych technologiach i zrównoważonym rozwoju.

Komentarze użytkowników

(0)