Jak kawa ziarnista wpływa na Twoje zdrowie? Fakty i mity
- Kategoria
- aktualności
Spis treści
Kawa jest jednym z najchętniej wybieranych napojów. Dla wielu z nas stanowi nieodłączny element poranka, spotkań towarzyskich oraz popołudniowego relaksu. Piciu kawy towarzyszy jednocześnie wiele mitów, dotyczących jej pozytywnego i negatywnego wpływu na organizm. Jakie są właściwości kawy i kiedy warto po nią sięgnąć?
Jakie są właściwości zdrowotne kawy ziarnistej?
Kawa słynie ze swoich właściwości pobudzających. Dzięki temu doskonale sprawdza się w codziennym życiu osób, szukających dodatkowych sposobów na poprawę koncentracji. Kofeina skutecznie stymuluje funkcje kognitywne, zmniejszając przy tym uczucie zmęczenia. Co więcej, wykazuje działanie antyoksydacyjne. Pomaga zwalczać wolne rodniki, które odpowiedzialne są za starzenie się organizmu oraz występowanie niektórych chorób. Stanowi ważną profilaktykę przeciwnowotworową.
Najlepsza kawa ziarnista może zmniejszać także ryzyko występowania depresji oraz chorób Parkinsona i Alzheimera. Kofeina przyspiesza ponadto metabolizm, dzięki czemu jest istotnym elementem diety redukcyjnej. Związek przyczynia się do rozkładu tłuszczu oraz pomaga kontrolować ośrodek głodu i sytości. Picie kawy może pomóc w ustabilizowaniu poziomu glukozy we krwi, stając się tym samym jednym z elementów profilaktyki przeciwcukrzycowej.
Czy kawa negatywnie wpływa na układ krwionośny i serce?
Jednym z najczęściej pojawiających się mitów dotyczących picia kawy, jest negatywny wpływ naparu na układ krwionośny oraz pracę serca. W rzeczywistości umiarkowane picie kawy ziarnistej nie zwiększa znacząco ryzyka występowania chorób układu sercowo-naczyniowego. Kawa podwyższa ciśnienie krótkotrwale, poza tym regularne picie kawy… uodparnia organizm na to działanie.
Kawa stanowi bogate źródło kofeiny, flawonoidów oraz kwasów fenolowych. Związki aktywne mogą prowadzić do krótkotrwałego podniesienia ciśnienia, nie stając się jednocześnie przyczyną nadciśnienia oraz arytmii serca. Kofeina blokuje przy tym aktywność adenozyny, która może oddziaływać na przewodnictwo elektryczne mięśnia sercowego. Osoby z rozpoznaną arytmią serca powinny jednak znacznie ograniczyć spożywanie kawy. W przypadku innych chorób kardiologicznych skonsultuj się z lekarzem prowadzącym.
Czy kawa odwadnia i wypłukuje magnez?
Wśród powszechnie występujących mitów należy wymienić także działanie odwadniające. Warto pamiętać o tym, że kawa nie zawiera związków, które mogłyby zaburzać gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu. W rzeczywistości napar składający się głównie z wody pomaga nam w nawadnianiu organizmu. Kawa nie wypłukuje ponadto magnezu, stanowiąc jego dodatkowe źródło. Nie zapominaj o tym, że zawiera nawet 8 mg związku w 100 ml napoju.
Najlepsze wpływ na zdrowie ma umiarkowane spożywanie kawy. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ustalił bezpieczną normę napoju, która wynosi od 3 do 5 filiżanek dziennie. Przedawkowanie kofeiny może bowiem odpowiadać za występowanie skutków ubocznych, wśród których najczęściej wymienia się m.in.: niepokój, zdenerwowanie oraz problemy z koncentracją. Zbyt duża ilość kawy negatywnie oddziałuje na jakość snu (tutaj dobrą opcją jest kawa bezkofeinowa także w wersji speciality lub spożywanie tradycyjnej kawy najpóźniej sześć godzin przed snem). Kofeina spożywana w umiarkowanych ilościach stanowi jednak ważne uzupełnienie diety i może znacznie poprawić funkcjonowanie organizmu.
artykuł partnerski
Dodaj komentarz