Dlaczego jemy rzeczy, które nie są jedzeniem? Chris van Tulleken odkrywa przed czytelnikiem prawdę o ultraprzetworzonej żywności
- Kategoria
- aktualności
Aktualnie większość kalorii, które spożywamy pochodzi z ultraprzetworzonej żywności. Ale jak dużo tak naprawdę o niej wiemy? (Nie)jedzenie jest tworzone, projektowane i reklamowane nie w taki sposób, żeby nas zdrowo odżywiać, ale w taki, żeby nas jak najbardziej uzależniać. Co współczesna żywność robi z naszymi ciałami? Dlaczego nie możemy przestać jej jeść? Czy jesteśmy w stanie coś z tym zrobić?
Książka Ultraprzetworzeni ludzie Chrisa van Tullekena to wnikliwa i przejmująca analiza przemysłu spożywczego oraz roli, jaką ultraprzetworzona żywność (UPF) odgrywa we współczesnym świecie. Autor, lekarz i badacz, zabiera czytelnika w podróż przez kulisy produkcji i wpływu UPF-ów, poruszając kwestie związane z ich wpływem na nasze zdrowie fizyczne, psychiczne i społeczne. Odpowiada przy tym na pytania, których nie potrafiliśmy zadać, ale bardzo potrzebowaliśmy.
To nie ty, to jedzenie
Jak przemysł spożywczy manipuluje naszymi nawykami żywieniowymi? Van Tulleken przekonuje, że UPF-y są skonstruowane w taki sposób, żeby wywoływać w nas ciągłą chęć jedzenia i trudność w kontrolowaniu tego apetytu. Rozgrzesza jednostkę z całkowitej odpowiedzialności za swoje zdrowie i pokazuje, że epidemia otyłości ma związek nie tylko z naszymi nawykami, ale przede wszystkim ze stanem przemysłu i dostępnej żywności.
Samodyscyplina i ćwiczenia nie wystarczą, by przeciwdziałać szkodliwym skutkom UPF, gdyż działają one na nasze układy hormonalne i mózgowe, prowadząc do nadmiernej konsumpcji i chorób, takich jak otyłość czy cukrzyca. To rewolucyjny pogląd na współczesny system żywienia, który może wywrócić Twoje życie i przekonania na temat jedzenia do góry nogami!
Jakie informacje znajdziesz w książce?
- Czym tak naprawdę jest UPF?
- Dlaczego ultraprzetworzona żywność jest problemem?
- Jak nasz organizm przetwarza UPF i dlaczego tak trudno przestać ją jeść?
- Co możesz zrobić, jeśli chcesz przestać jeść przetworzoną żywność?
Wszystko to przyprawione dużą porcją badań naukowych, faktów, ale też ciekawych przykładów i historii z życia. Książka na pewno spodoba się wnikliwym czytelnikom. Dla osób, które nie są przyzwyczajone do książek popularnonaukowych, może być cięższym kąskiem do zgryzienia.
Czy polecamy tę książkę?
W gąszczu poradników dotyczących diet i żywienia, pozycja van Tullekena zdecydowanie się wyróżnia! Może całkowicie zmienić to w jaki sposób patrzysz na jedzenie i jak oceniasz profil zdrowotny produktów. Jeżeli zdecydujesz się zmienić sposób w jaki jesz na co dzień, czeka Cię wiele wyzwań i dużo tytanicznej pracy (tutaj autor nie pozostawia nam żadnych złudzeń), ale efekty mogą przerosnąć Twoje oczekiwania!
Jeżeli tak jak my zastanawiasz się co jest nie tak ze współczesną żywnością i dlaczego nie możesz powstrzymać się przed jedzeniem chipsów aż nie zobaczysz dna paczki, koniecznie sięgnij po tę książkę. Oferuje nowe spojrzenie na nasze problemy, które jest wyjątkowo dobrze udokumentowane naukowo. Znajdziesz w niej wiele odnośników do badań naukowych i potężną bibliografię.
Dodaj komentarz