Czarna strona recyklingu: Te przyrządy mogą być toksyczne


18.10.2024
Julia Walczak
0
ostatnia aktualizacja: 18.10.2024

Spis treści

  1. Naczynia kuchenne z toksycznymi związkami
  2. Jak zmniejszyć ryzyko?
  3. Chemikalia w procesie recyklingu?: Słowo podsumowania

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, z czego wykonane są Twoje ulubione plastikowe przybory kuchenne lub pojemniki na jedzenie na wynos? Jedno z badań odkrywa niepokojące fakty na temat czarnego plastiku pochodzącego z recyklingu sprzętu elektronicznego. Na co powinniśmy uważać?

Wydaje się, że produkty zrobione z czarnego plastiku z recyklingu mogą zawierać toksyczne środki ogniochronne, które niosą poważne ryzyko dla zdrowia. Czy recykling elektroniki jest zatem dobrodziejstwem, czy ukrytym zagrożeniem dla naszego zdrowia?

Naczynia kuchenne z toksycznymi związkami

Badacze przeanalizowali 203 czarne plastikowe produkty – w tym naczynia kuchenne, pojemniki na jedzenie, zabawki oraz akcesoria do włosów. Produkty te zostały zakupione zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i online, pochodząc od lokalnych sprzedawców oraz dużych sieci.

Testy wykazały obecność toksycznych środków ogniochronnych aż w 65% przebadanych produktów, w tym także tych zakazanych przez prawo USA i UE. Szczególnie niepokojące było wykrycie bromowanych środków ogniochronnych (BFR), takich jak deca-BDE, które zostały wycofane ze względu na swoje właściwości rakotwórcze i wpływ na gospodarkę hormonalną​.

UE kończy z mikroplastikiem: Co zniknie z półek?

Co gorsza, nie tylko wycofane BFR-y, ale także ich zamienniki, jak organofosforowe środki ogniochronne (OPFR), były obecne w analizowanych przedmiotach. Nawet materiały styrenowe, powszechnie używane w obudowach sprzętu elektronicznego, znalazły swoje zastosowanie w produktach codziennego użytku, takich jak narzędzia kuchenne i zabawki​.

Dlaczego środki ogniochronne są problemem?

Środki ogniochronne stosowane w elektronice mają za zadanie zapobiegać pożarom, jednak w kontakcie z żywnością lub ciałem mogą być niebezpieczne. Związki te kumulują się w organizmie, prowadząc do zaburzeń hormonalnych, problemów z układem nerwowym oraz zwiększonego ryzyka nowotworów. Dzieci, które bawią się zabawkami zawierającymi te chemikalia, są szczególnie narażone na toksyczne działanie tych substancji.

Recykling sprzętu elektronicznego bez odpowiednich zabezpieczeń może przenosić szkodliwe substancje na przedmioty, które nie wymagają ochrony przeciwpożarowej – takie jak sztućce i pojemniki do żywności. Ogrzewanie żywności w plastikowych opakowaniach dodatkowo zwiększa ryzyko uwalniania toksycznych chemikaliów do pożywienia.

Jak zmniejszyć ryzyko?

Eksperci sugerują kilka prostych kroków, aby ograniczyć ekspozycję na toksyczne środki ogniochronne:

  • Zamień plastikowe przybory kuchenne na drewniane lub stalowe.
  • Unikaj czarnego plastiku tam, gdzie to możliwe, wybierając produkty bezpieczniejsze dla zdrowia.
  • Kupuj elektronikę od producentów, którzy ograniczają stosowanie szkodliwych chemikaliów, jak Apple czy HP.
  • Regularnie sprzątaj dom, aby ograniczyć ilość toksyn w kurzu, np. poprzez częste odkurzanie i mycie podłóg na mokro​.

Gdzie wyrzucić karton po mleku? Plastik czy papier?

Chemikalia w procesie recyklingu?: Słowo podsumowania

Badanie pokazuje, że konieczna jest większa transparentność w kwestii chemikaliów stosowanych w procesach recyklingu. Kluczowe jest również wprowadzenie odpowiednich regulacji prawnych, aby wyeliminować toksyczne środki z produktów codziennego użytku.

Zamiast przerzucać odpowiedzialność na konsumentów, producentów i ustawodawców trzeba zmusić do wprowadzenia zmian w politykach produkcji i recyklingu. Dzięki temu unikniemy niepotrzebnego narażania zdrowia na szwank w imię recyklingu.

W świetle tych odkryć warto ponownie przemyśleć, jakie produkty wybieramy na co dzień i jakie mają one pochodzenie. Nie wszystkie rozwiązania ekologiczne są tak bezpieczne, jak nam się wydaje.

Julia Walczak
Redaktorka i copywriterka. Pasjonatka kuchni wegetariańskiej i ekologii. Dla TopSpozywcze.pl goni za najświeższymi newsami z branży. Uwielbia pisać o zdrowym żywieniu, nowych technologiach i zrównoważonym rozwoju.

Komentarze użytkowników

(0)