Akcesoria do parzenia kawy. Zostań domowym baristą


12.07.2023
Julia Walczak
1
ostatnia aktualizacja: 12.07.2023

Spis treści

  1. Podstawowe akcesoria do parzenia kawy
  2. Dodatkowe akcesoria dla amatorów kawy

Parzenie aromatycznej kawy jest sztuką opanowaną przez baristów. Wymaga nie tylko doświadczenia i wiedzy, ale także różnego rodzaju akcesoriów. Nie zawsze możemy pozwolić sobie na wizytę w ulubionej kawiarni, ale to nie znaczy, że musimy odmawiać sobie chwili przyjemności! Przedstawiamy akcesoria do zaparzania kawy, które pozwolą ci wydobyć z niej najlepszy smak i przenieść się na moment na włoskie uliczki.

Podstawowe akcesoria do parzenia kawy

Ręczne parzenie kawy zyskuje coraz większą popularność wśród miłośników tego napoju. Wraz ze wzrostem świadomości konsumentów co do jakości ziaren i profili smakowych, rośnie zapotrzebowanie na alternatywne sposoby przygotowywania napoju z użyciem różnego rodzaju akcesoriów do kawy.

Istnieje wiele sposobów przygotowywania kawy – zaczynając od korzystania z ekspresów przelewowych aż po różnej maści zaparzacze. To jaka metoda będzie dla ciebie najlepsza zależy wyłącznie od twoich preferencji! Dowiedz się więcej o sprzętach do parzenia, które przydadzą ci się na drodze do zostania domowym baristą!

Zobacz także:

Internetowe Sklepy Z Kawą

Dripper do kawy

Dripper to niewielki sprzęt do parzenia, który świetnie sprawdzi się do przygotowania pysznej kawy. To szklane, porcelanowe, metalowe lub plastikowe naczynie w kształcie stożka z otworem na spodzie. Używany jest z jednorazowym papierowym filtrem, który nie pozwala fusom na przedostanie się do napoju. Dripper do kawy sprawia, że cały aromat i smak może swobodnie przejść do wody, w pełni wydobywając esencję z ziaren.

French Press

To bardzo proste urządzenie do parzenia pysznej kawy. Składa się z cylindrycznego naczynia z tłoczkiem i sitkiem. Zmielone ziarna kawy umieszcza się w zaparzaczu, a następnie zalewa wodą o odpowiedniej temperaturze (90-96°C). Po kilku minutach, kiedy kawa będzie zaparzona należy wcisnąć tłok.

French press umożliwia pełen kontakt wody z kawą, co prowadzi do wydobycia intensywnego smaku i aromatu.

Aeropress

To jedna z młodszych alternatywnych metod parzenia. Aeropress jest innowacyjnym narzędziem do zaparzania kawy, które umożliwia szybkie i łatwe przygotowanie jednej porcji naparu. Składa się z cylindrycznego pojemnika, tłoczka, sitka i filtrów papierowych.

Urządzenie wyróżnia niewielki rozmiar i wygoda użytkowania. Z pewnością zmieści się do plecaka, a nawet do torebki pasjonata kawy!

Chemex

Chemex to naczynie do parzenia i podawania kawy. Ma formę szklanej karafki w kształcie klepsydry. Na górze dzbanka znajduje się szeroka otwarta szyjka, a na dole stożkowe sitko, które zatrzymuje fusy i pozwala naparowi swobodnie przepływać do dzbanka.

Proces zaparzania kawy w Chemexie jest podobny do innych przelewowych metod parzenia. Woda przechodzi przez papierowy filtr, a następnie napar spływa do dzbanka. jest często wybierany przez miłośników kawy, którzy cenią sobie nie tylko smak, ale również estetykę. Chemex cieszy oko podczas kawowych ceremonii i jest uważany za elegancki sposób podawania kawy.

Zobacz także:

Ranking ekspresów do kawy do 2000 zł

Dodatkowe akcesoria dla amatorów kawy

Sposobów przygotowywania kawy jest tyle ile jej miłośników. Przedstawiliśmy najbardziej popularne alternatywne metody parzenia kawy, które w prosty sposób pozwolą ci poprawić jej smak. Jakie dodatkowe akcesoria do parzenia kawy mogą przydać się jej pasjonatom?

  • Młynek do kawy – to urządzenie do mielenia ziaren, które pozwala na maksymalne wydobycie z nich aromatu. To niezbędne narzędzie dla amatorów kawy, która najlepiej smakuje świeżo zmielona przed zaparzeniem.
  • Waga do odmierzania kawy – pozwala na precyzyjne odmierzenie odpowiedniej ilości kawy, zapewniając stałe proporcje w procesie parzenia. Masz dzięki niej kontrolę nad ostatecznym smakiem i mocą naparu. Umożliwia powtarzalne rezultaty przy każdym parzeniu.
  • Czajnik z regulacją temperatury – to właśnie temperatura wody w dużej mierze wpływa na smak, jaki wydobywa się podczas zaparzania kawy. Wbrew popularnym przekonaniom kawa nienawidzi wrzątku! Zbyt wysoka temperatura prowadzi do powstania goryczy i nie pozwala na wydobycie subtelnych nut smakowych. Alternatywne metody parzenia kawy wymagają zazwyczaj użycia wody o optymalnej temperaturze około 88-94 st. C. Czajnik z regulacją może zdecydowanie ułatwić to zadanie.

Akcesoria do robienia kawy mogą przydać się każdemu! Zarówno zapalonemu miłośnikowi tego napoju, jak i sporadycznemu smakoszowi. Sprawdź jaki sposób parzenia jest najlepszy dla ciebie!

Julia Walczak
Redaktorka i copywriterka. Pasjonatka kuchni wegetariańskiej i ekologii. Dla TopSpozywcze.pl goni za najświeższymi newsami z branży. Uwielbia pisać o zdrowym żywieniu, nowych technologiach i zrównoważonym rozwoju.

Komentarze użytkowników

(1)

Lisu

Fajny artykuł. Chodzę do kawiarnii i aż w głowie się kręci od tego jakie kawy są w ofercie. Dzięki artykułowi mam troszkę większa wiedzę na temat tego co jest czym.