6 korzyści, które przyniesie Ci jedzenie arbuza


31.07.2024
Julia Walczak
0
ostatnia aktualizacja: 02.08.2024

Spis treści

  1. Czym jest arbuz?
  2. Czy arbuz jest zdrowy? Top 6 właściwości

Arbuz jest nazywany królem lata. To nie tylko pyszny i soczysty owoc, ale też źródło wielu niezbędnych składników odżywczych i witamin. Jakie właściwości arbuza potwierdzają badania naukowe? Możesz się naprawdę zdziwić!

Arbuz (Citrullus lanatus) to słodki owoc, który swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim swoim wyjątkowym, orzeźwiającym właściwościom. Nieważne czy jedzony w charakterystycznych trójkącikach, pokrojony w kostkę czy bezpośrednio łyżeczką… w każdej formie może dostarczyć mnóstwo przyjemności i znaczną porcję zdrowia.

Czym jest arbuz?

Arbuz to owoc czy warzywo? To oczywiście owoc i to zarówno w sensie botanicznym, jak i tym kulinarnym czy potocznym. Jest duży i okrągły z twardą, zieloną skórką, która może mieć jaśniejsze lub ciemniejsze paski. Wewnątrz znajduje się soczysta, czerwona lub różowa pulpa, która zawiera liczne czarne nasiona (chociaż dostępne są również odmiany beznasienne).

Jakie są najzdrowsze owoce? Te 5 koniecznie włącz do diety

Ile kalorii ma arbuz?

Arbuz nie ma w sobie wiele kalorii. Zawdzięcza to bardzo wysokiej zawartości wody (to aż około 92% jego składu). Ze względu na swoją niskokaloryczność może być dobrym wyborem dla osób dbających o zdrowie i kontrolujących liczbę spożywanych kalorii.

Jak podaje USDA National Nutrient Database for Standard Reference arbuz zawiera około 30 kcal na 100 g owocu. Przeciętnie jedna porcja arbuza to około 1 szklanki pokrojonego owocu (150-200 gramów), co dostarcza około 45-60 kcal.

Jakie witaminy ma arbuz?

Arbuz składa się przede wszystkim z wody, ale zawiera także niewielkie ilości witamin (szczególnie witaminę C, witaminę A i niektóre witaminy z grupy B), minerały (takie jak potas i magnez), oraz przeciwutleniacze, takie jak likopen i cytrulina. Z witamin warto zwrócić przede wszystkim uwagę na:

  • Witaminę C: Jest silnym przeciwutleniaczem, który wspiera układ odpornościowy, przyspiesza gojenie ran i wspiera zdrowie skóry.Arbuz zawiera około 8.1 mg witaminy C na 100 g.
  • Witaminę A: Jest kluczowa dla zdrowia oczu, wspiera funkcje immunologiczne i przyczynia się do zdrowia skóry. Arbuz zawiera beta-karoten, który jest prekursorem witaminy A.
  • Witaminę B6 (Pirydoksyna): Jest ważna dla metabolizmu białek, produkcji neuroprzekaźników i zdrowia mózgu. Arbuz zawiera niewielkie ilości witaminy B6 (około 0.1 mg na 100 g).
  • Witamina B1 (Tiamina): Jest ważna dla funkcji nerwowych i metabolizmu węglowodanów. Arbuz zawiera niewielkie ilości tiaminy, które przyczyniają się do jego ogólnego profilu witaminowego.

Czy arbuz jest zdrowy? Top 6 właściwości

Arbuz jest bardzo zdrowym owocem. Dzięki niskiej kaloryczności i dużej zawartości wody może świetnie wspierać nawodnienie organizmu, nie przyczyniając się do wzrostu masy ciała. Oprócz tego może też wspierać zdrowie pod wieloma innymi względami np. zapobiegając występowaniu różnych chorób takich jak nowotwory czy choroby serca. Te 6 właściwości może Cię zaskoczyć!

Która herbata pobudza najbardziej?

Wspomaga nawodnienie organizmu

Woda zaraz obok jedzenia jest paliwem dla naszego ciała. Bez odpowiedniego nawodnienia nie może działać prawidłowo. Jeżeli masz problem z piciem odpowiedniej ilości płynów, produkty bogate w wodę, mogą być dla Ciebie dobrym rozwiązaniem.

Arbuz to przede wszystkim woda, dlatego świetnie sprawdzi się jako owoc, dostarczający Ci części codziennej dawki tej substancji. Dodatkowo dzięki temu, że ma stosunkowo niewiele kalorii jak na jego wagę, może pomagać w kontroli wagi i zapełniać Twój żołądek na nieco dłużej.

Działa przeciwzapalnie

Arbuz zawiera kombinację antyoksydantów z likopenem i witaminą C, która może pomagać w redukcji markerów stanu zapalnego i ograniczać stres oksydacyjny. Dzięki temu może zapobiegać powstawaniu wielu chorób przewlekłych, takich jak choroby nowotworowe, choroby krążenia czy otyłość.

Wspiera zdrowie serca

Likopen zawarty w arbuzie jest też uważany za bardzo istotny „składnik” wspomagający zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Obniża ciśnienie krwi i może pomagać w obniżeniu złego cholesterolu. Regularne spożywanie tego antyoksydantu może też redukować szansę zachorowania na choroby serca (w tym zawału).

Czy woda gazowana nawadnia tak samo jak mineralna?

Poprawia zdrowie i wygląd skóry

Arbuz jest też owocem świetnie wspomagającym zdrowie Twojej skóry, dzięki zawartym w nim witaminom (szczególnie A, B6 i C) oraz likopenie. Wspiera produkcję kolagenu, który poprawia elastyczność i przepływ krwi do skóry. Witamina A zapobiega też wysuszaniu się skóry, a witamina B6 – powstawaniu wyprysków. Likopen chroni skórę przed promieniami słonecznymi i zmniejsza prawdopodobieństwo poparzeń słonecznych (mimo wszystko zawsze pamiętaj jednak o aplikowaniu kremu przeciwsłonecznego).

Może zapobiegać powstawaniu nowotworów

Kilka związków roślinnych obecnych w arbuzie, w tym likopen i kukurbitacyna E, może mieć potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Arbuz może redukować stany zapalne, które (jeżeli są chroniczne) zwiększają ryzyko pojawienia się niektórych chorób – takich jak np. nowotwory. Niektóre badania wskazują, że likopen może potencjalnie powstrzymywać wzrost komórek rakowych.

Może wspomagać regenerację mięśni po wysiłku

Jedno niewielkie badanie wykazało, że sok z arbuza może pomagać sportowcom w regeneracji po aktywności fizycznej. Dzięki zawartości l-cytruliny, arbuz zmniejsza ból mięśni i poprawia wydolność w trakcie wysiłku. Sok z arbuza pomógł uczestnikom badania w obniżeniu tętna i bólu mięśniowego po 24 godzinach.

Julia Walczak
Redaktorka i copywriterka. Pasjonatka kuchni wegetariańskiej i ekologii. Dla TopSpozywcze.pl goni za najświeższymi newsami z branży. Uwielbia pisać o zdrowym żywieniu, nowych technologiach i zrównoważonym rozwoju.

Komentarze użytkowników

(0)