kontakt@topspozywcze.pl

Jedzenie bezpieczne dla klimatu – LokalnyRolnik.pl

Jedzenie bezpieczne dla klimatu – LokalnyRolnik.pl

vegetable stand photo

Misja i model biznesowy Lokalnego Rolnika były publicznie dostępne od samego początku. Wiele się dziś mówi o ESG w różnych branżach, ale kluczowe jest zbadanie, jak te deklaracje są poparte – mówi założyciel i właściciel LokalnyRolnik.pl Andrej Modic.

Z powodu kryzysu klimatycznego decyzje zakupowe ulegają zmianie, co zostało przedstawione w raporcie UN Global Compact Network Poland „Wpływ kryzysu klimatycznego na decyzje zakupowe”. Konferencja Precop 27, która jest kontynuacją 27 Światowego Szczytu Klimatycznego w Egipcie, odbyła się w Katowicach w dniach 27-28 września. Wśród prelegentów spotkania w Międzynarodowym Centrum Kongresowym znalazł się Andrej Modic, założyciel i właściciel portalu LokalnyRolnik.pl.

Zdaniem Sebastiana Tołwińskiego (Head of Corporate Affairs & Communications CEE, Upfield Polska) raport „Wpływ kryzysu klimatycznego na decyzje zakupowe” obrazuje, jak duży wpływ na zmiany klimatu ma każdy z nas. Ponieważ każdy z nas je i kupuje żywność, wszyscy mamy możliwość wpływania na zmiany klimatu. Dane ilustrują znaczenie tego wpływu: 70% zużycia wody i jedna trzecia globalnego zużycia energii są spowodowane produkcją żywności – powiedział (s. 11). Według raportu, marnowanie żywności to wciąż poważny problem, także w Polsce, gdzie rocznie marnuje się 5 mln ton żywności, z czego większość w gospodarstwach domowych. Czy można przeciwdziałać temu problemowi w skali budżetu domowego i zakupów? Istnieją alternatywy w postaci bardziej etycznych zakupów i bardziej świadomych decyzji dotyczących jakości i źródła pochodzenia żywności. Ważne jest, by przyjrzeć się rynkowi, by nie stać się ofiarą tzw. greenwashingu, który ma miejsce, gdy firma (lub produkt) wydaje się być odpowiedzialna za środowisko, choć tak nie jest.

Czym jest LokalnyRolnik?

Każdego dnia Wirtualny Rynek Prawdziwej Żywności oferuje ponad 3 500 produktów (warzywa, owoce, mięso, nabiał, przetwory, ryby, jaja, pieczywo, dania gotowe).

Wprowadza rozwiązania logistyczne pomagają zmniejszyć ślad węglowy i wyeliminować marnotrawstwo żywności na poziomie dystrybucji.

Pomaga w produkcji żywności rzemieślniczej, wytwarzanej w sposób zrównoważony, u zaufanych rolników i małych producentów.

Współpracuje z lokalnym rolnikiem, można zarówno pomóc środowisku, jak i zachęcić lokalnych dostawców i konsumentów do zaoferowania odpowiedzialności społecznej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.