Codzienne źródła węglowodanów


08.08.2022
Karolina
0
ostatnia aktualizacja: 08.08.2022

Spis treści

  1. Produkty pełnoziarniste
  2. Owoce
  3. Warzywa
  4. Rośliny strączkowe
  5. Nabiał
  6. Wnioski

‍Węglowodany są podstawowym elementem zdrowej diety. Znajdują się w owocach, warzywach i ziarnach, a także w mleku i innych produktach mlecznych. W rzeczywistości, węglowodany dostarczają ponad 40% dziennych kalorii przeciętnej osoby. Są one ważnym źródłem energii oraz niezbędnych witamin i minerałów. W związku z tym musisz upewnić się, że większość Twojego spożycia węglowodanów pochodzi z dobrych źródeł. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o najlepszych codziennych źródłach węglowodanów, które możesz dodać do swojej diety.

Produkty pełnoziarniste

Jednym z najważniejszych źródeł węglowodanów, jakie możesz dodać do swojej diety, są produkty z pełnego ziarna. Pełne ziarna to nierafinowane ziarna, które zawierają wszystkie trzy warstwy: otręby, zarodek i bielmo. Są one doskonałym źródłem witamin i minerałów, a także są bogate w błonnik – czyli węglowodany, których nie ulegają wchłanianiu i trawieniu w jelicie cienkim i dzięki temu karmią dobre bakterie zamieszkujące jelito grube. Idealnie byłoby, gdybyś dążył do spożywania dwóch porcji całych ziaren każdego dnia. Oto niektóre z najlepszych źródeł węglowodanów, które możesz dodać do swojej diety:

  • Ryż brązowy
  • Makaron pełnoziarnisty
  • Chleb pełnoziarnisty
  • Płatki owsiane
  • Jęczmień

Owoce

Owoce są doskonałym źródłem węglowodanów. W rzeczywistości są najbardziej obfitym źródłem fruktozy, rodzaju cukru, którego potrzebuje Twój organizm. Chociaż owoce są bogate we fruktozę, zawierają również dużo błonnika, który spowalnia wchłanianie fruktozy i zapobiega jej szkodliwym skutkom dla Twojego organizmu. Oto niektóre z najlepszych owoców, które możesz dodać do swojej diety jako źródła węglowodanów:

  • Borówki
  • Maliny
  • Truskawki
  • Jabłka
  • Pomarańcze
  • Gruszki.

Warzywa

Warzywa są również ważnym źródłem węglowodanów. Zawierają błonnik, witaminy i minerały. Należy jednak dążyć do tego, aby wybierać warzywa nieprzetworzone, świeże i o niskiej zawartości soli. Niektóre z najlepszych warzyw, które możesz włączyć do swojej diety jako źródła węglowodanów to:

  • szpinak
  • marchew
  • brokuły
  • słodkie ziemniaki

Rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe są doskonałym źródłem węglowodanów. Są również bogate w błonnik, witaminy i minerały. Niektóre z najlepszych roślin strączkowych, które możesz dodać do swojej diety jako źródła węglowodanów obejmują:

  • Czarna fasola
  • Ciecierzyca
  • Fasola Kidney
  • Soczewica

Nabiał

Produkty mleczne, takie jak jogurt, ser, mleko i kefir, są doskonałym źródłem węglowodanów. Są również bogate w białka, witaminy i minerały. Dodaj do swojej diety takie produkty jak:

  • Jogurt
  • Ser
  • Mleko
  • Kefir

Wnioski

Możesz dodać węglowodany do swojej diety poprzez włączenie ich do swoich posiłków i przekąsek. Węglowodany są istotnym elementem zdrowej diety. Dostarczają ponad 40% dziennych kalorii przeciętnego człowieka. Są ważnym źródłem energii oraz niezbędnych witamin i minerałów. W związku z tym należy upewnić się, że większość przyjmowanych przez nas węglowodanów pochodzi z dobrych źródeł. Pełne ziarna, owoce, warzywa, rośliny strączkowe i produkty mleczne są doskonałymi źródłami węglowodanów, które możesz dodać do swojej diety.

Karolina

Komentarze użytkowników

(0)