kontakt@topspozywcze.pl

Czy grzyby adaptogenne to przyszłość zdrowego odżywiania?

Czy grzyby adaptogenne to przyszłość zdrowego odżywiania?

Fungi Farma grzyby

Do niedawna, myśląc o grzybach, jedyną rzeczą, jaka przychodziła na myśl, była jesienna wyprawa do lasu w kaloszach, z kozikiem i dużym wiklinowym koszem w ręku. Wielu z nas zostało wychowanych w przekonaniu (jakże mylnym), że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych, a zbiera się je, tak naprawdę dla rodzinnej rozrywki.

W ostatnim czasie grzyby zyskały nowe oblicze, a można by rzec, że zaczęły stawać się nawet trendem. Dokument Fantastic Fungi pobił rekordy oglądalności, największe domy mody zaczęły wprowadzać ‘skórę z grzybów’ do produkcji, a firmy kosmetyczne doceniły ich właściwości, tworząc kosmetyki na ich bazie. Co dla nas jest najistotniejsze, to fakt, że świat zaczyna rozpoznawać grzyby jako superfoods przyszłości, a potencjał pełnego wykorzystania ich leczniczych właściwości szybko zyskuje na popularności – mówią Zuzanna i Piotr Jankowscy założyciele FungiFarma™.

Po początkowym szoku pandemii COVID-19 wyraźnie widać, że większość z nas chce zadbać o wzmocnienie organizmu i odporności. Wielu zwraca się ku zdrowemu odżywianiu, rozszerzonej suplementacji, a od niedawna coraz więcej osób sięga po adaptogenne grzyby, których składniki odżywcze zasilają układ odpornościowy.

 

Czym są grzyby adaptogenne?

Rozwiewając wszystkie wątpliwości i mylne skojarzenia, grzyby adaptogenne nie mają charakteru halucynogennego. Grzyby funkcjonalne zwane również medycznymi, to takie, których niestety nie znajdziesz również na straganie w ulubionym warzywniaku. Są one spotykane w gęstych lasach, rosną na leżących konarach drzew w konkretnych rejonach naszego globu. Grzyby te są raczej specyficznym rodzajem grzybów – ich nietoksyczne substancje pochodzenia naturalnego pozytywnie wpływają na ciało i umysł, wspierają sen, odporność, wydolność, trawienie, dzięki czemu niwelują skutki stresu oraz pomagają w adaptacji organizmu do niesprzyjających warunków zewnętrznych. Mają one również długą historię stosowania w starożytnej medycynie.

Wykorzystując w swoich produktach grzyby uprawiane w sposób zrównoważony, w FungiFarma™ pozyskujemy jedynie owocniki grzybów, a nie ‘bezwartościową’ grzybnię. Użycie tej części grzyba do produkcji ekstraktów dostarcza odbiorcy najwięcej korzyści – wysoką zawartość wartości odżywczych, antyoksydantów oraz potencjalnych benefitów zdrowotnych.
Ekstrakty z grzybów FungiFarma™ między innymi wzmacniają układ odpornościowy, redukują stres, polepszają jakość snu, wspierają wydolność, czyli działają jako ogólny suplement zdrowotny.

 

Dlaczego warto dodawać ekstrakty z grzybów adaptogennych do codziennej diety?

Grzyby są NIESAMOWITE – kropka. Pod każdym względem – są równie imponujące biologicznie, jak smaczne, a co najważniejsze, niezwykle korzystne dla ludzkiego zdrowia. Grzyby są tak magiczne, że mykolog Paul Stamets, będący najbardziej znany ze swojego wykładu TED „6 Ways Mushrooms Can Save the World”, opisał grzyby jako „naturalne miniaturowe fabryki farmaceutyczne”.

Grzyby funkcjonalne, czyli wszystkie te, które znajdziesz w produktach FungiFarma™, są znane ze swoich zdolności przywracania ludzkiego ciała w stan naturalnej równowagi zwanej equilibrium, wzmacniania funkcji odpornościowych organizmu oraz funkcji hormonalnych. Grzyby funkcjonalne są pełne witamin, minerałów, antyoksydantów, a ich korzyści wspomagają ludzkie zdrowie.

 

Które Fungi będą najlepsze dla Ciebie?

Teraz, gdy dowiedziałeś się trochę o medycynie grzybowej i grzybach jako żywności funkcjonalnej, zastanawiasz się pewnie, który grzyb / produkt wybrać.

Istnieje ponad tysiąc różnych gatunków grzybów, ale tylko niektóre z nich można nazwać grzybami funkcjonalnymi, adaptogenami lub grzybami medycznymi. My możemy polecić cztery główne grzyby, na których oparliśmy nasze produkty, ponieważ uważamy, że mają ona najwięcej korzystnych właściwości:

  • Reishi – określony tytułem grzyba nieśmiertelności i ‘wszechobecnego chillu’- już po samej nazwie możesz wyobrazić sobie moce, jakie kryje w sobie ten piękny grzyb. Używany do wspomagania dobrego samopoczucia od ponad 2000 lat w Chinach i Japonii. Grzyb Reishi jest znany jako „lek na wszystko” i od wielu lat jest podstawą medycyny Wschodu. Najbardziej znanymi zaletami grzyba Reishi są jego zdolności do obniżania poziomu stresu w organizmie, zmęczenia oraz ogólna pomoc w wyciszeniu się, uspokojeniu zmysłów i wyluzowaniu się.

 

  • Lion’s Mane – bardzo ważny grzyb, jeśli chodzi o przyszłość wellness. Jego właściwości to wsparcie dla koncentracji, polepszenie pracy mózgu i pamięci. Badania pokazują, że ten grzyb może odgrywać rolę w „neurogenezie” regeneracji nerwów u pacjentów z demencją i chorobą Alzheimera, jak również pomaga zwiększyć koncentrację.

 

  • Cordyceps – power grzyb – jego składniki przyczyniają się do zwiększania performance’u sportowego, aktywności fizycznej, wytrzymałości, jak również mogą wpływać na zwiększenie libido.

 

  • Chaga – grzyby te znane są z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy i właściwości wspomagających układ odpornościowy. Uważa się, że Chaga obniża poziom cukru we krwi, zwalcza stany zapalne, obniża ciśnienie krwi, wspiera trawienie i wzmacnia odporność.

 

Zaczynając przygodę z pozyskiwaniem grzybów adaptogennych dla FungiFarma ™, mieliśmy pewne kryteria, których szukaliśmy. Chcieliśmy móc dostarczać sproszkowane grzyby wyższej jakości niż ta, która była już dostępna na rynku, czyli takie, które sami chcieliśmy suplementować we własnym zakresie.

Fungi Farma grzyb 3 Fungi Farma grzyb 2

 

Czego dziś nauczyliśmy się o grzybach?

Grzyby to idealna żywność wegańska i przeciwzapalna, która jest na tyle wszechstronna, że można ją spożywać na każdy posiłek dnia. Można je łatwo włączyć zarówno do prostych, jak i wyrafinowanych potraw lub dodawać do napojów w formie sproszkowanej. Możliwości jest naprawdę multum!

Niezależnie od tego, czy chcesz cieszyć się grzybami w podróży, czy delektować się ich smakiem z bliskimi, jasne jest, że nigdy nie było lepszego czasu na zwiększenie ich spożycia. Szczerze wierzymy w to, że Fungi to przyszłość żywienia, jak również ogólnie pojętego wellnessu.

Starożytne rytuały zielarskie przez długi okres korzystały z medycznych właściwości grzybów, a obecne badania naukowe dopiero teraz pokazują niezwykłe korzyści wynikające z korzystania z tych niesamowitych grzybów. Nie trudno zatem zauważyć, że Fungi to prawdziwe superfoods XXI wieku.

 

 

Artykuł gościnny

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.